O parte dintre gălăţenii cu hepatită C, puşi pe drumuri pentru a beneficia de cel mai recent tratament disponibil

O parte dintre gălăţenii cu hepatită C, puşi pe drumuri pentru a beneficia de cel mai recent tratament disponibil
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi al cirozei hepatice C (stadiu de fibroză F4) va fi prescris doar în nouă centre universitare din ţară, aflate în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea, potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Astfel, pacienţii gălăţeni diagnosticaţi cu aceste stadii ale bolii vor fi nevoiţi să îşi găsească un medic curant din Iaşi sau din Bucureşti, oraşele indicate aflate la cea mai mică distanţă. Încă nu se ştie câte drumuri vor fi nevoiţi să facă la Iaşi sau la Bucureşti bolnavii gălăţeni, pentru a beneficia de acest tratament.

Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament, în baza aprobării emise de către Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice de la nivelul CNAS. Comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor elabora, la rândul lor, criteriile de includere în tratamentul fără interferon.

Dosarul pacientului

Dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon. Tot în această secţiune, pe site-ul CNAS a fost publicat un document adresat pacienţilor, cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon, precum şi alte informaţii privind investigaţiile necesare includerii în tratament. Dosarul întocmit în vederea aprobării va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate (prescriptor/curant), în cazul de faţă Iaşi sau Bucureşti.

CNAS a semnat, la 1 octombrie, contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4. În termen de maxim zece zile lucrătoare, semnatarul contractului va comunica CNAS lista laboratoarelor care vor efectua gratuit investigaţiile necesare a fi depuse la dosarul de aprobare a tratamentului fără interferon.

CNAS va posta pe site lista acestor laboratoare

În România, în jur de 600.000 de oameni au hepatita C (ceea ce înseamnă că doar în judeţul Galaţi se află aproximativ 16.000 de pacienţi - n.r.). Dintre ei, 5.000 vor intra în tratament fără interferon. Este vorba despre pacienţii care au ajuns la stadiul de ciroză. Şansele de reuşită ale acestei terapii sunt de 98 la sută, iar perioada de administrare a tratamentului este de 12 săptămâni. Bolnavii care nu vor fi incluşi în noul program vor continua tratamentul de până acum, cu interferon. Vechea terapie are multe reacţii adverse, iar rata de reuşită este redusă.

Citit 2113 ori Ultima modificare Joi, 08 Octombrie 2015 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.