Bolnavii cronic de la sate vor putea fi trataţi şi de la distanţă

Bolnavii cronic de la sate vor putea fi trataţi şi de la distanţă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un proiect medical unic în România se va desfăşura, din 2016, în satele din judeţele Galaţi, Tulcea şi Brăila. Iniţiativa presupune crearea unei reţele de telemedicină în mediul rural, pentru a le asigura bolnavilor cronic de la sate accesul mai rapid la o serie de analize şi investigaţii medicale de bază. Dacă proiectul va avea succes, ideea se va putea aplica în întreaga ţară.

Concret, 198 de medici de familie din cele trei judeţe vor primi câte o trusă cu aparatură medicală portabilă de unică generaţie. Setul de dispozitive medicale va conţine electrocardiograf, monitor pentru controlarea funcţiilor vitale, spirometru, analizor portabil biochimic cu 15 parametri, cameră web şi microfon. Suplimentar, pentru fiecare judeţ vor fi livrate şi câte cinci ecografe portabile. Trusa medicală va ajunge la medicii de familie incluşi în proiect printr-un contract de comodat.

A doua parte a proiectului constă în crearea unei platforme informatice, pe care medicii de familie să poată urca rezultatele testelor făcute cu aceste aparate. După ce rezultatele vor intra în platformă, un medic specialist le va putea interpreta, va putea pune un diagnostic şi va avea posibilitatea să facă şi recomandările sau observaţiile necesare. Pe baza acestor date, medicul de familie va putea decide dacă pacientul căruia i-au fost făcute analizele are nevoie de un drum până la spital sau poate primi reţeta medicală pe loc.

Bolnavii cronic, principalii beneficiari

"Proiectul li se adresează în primul rând bolnavilor cronic. Aceştia nu vor mai fi nevoiţi să bată drumul până la spitalele din Galaţi, pentru a face o analiză sau pentru a primi un diagnostic. Totul va fi efectuat prin intermediul platformei informatice. În cazul în care medicul specialist este disponibil, acesta poate intra într-o videoconferinţă cu medicul de familie, bolnavul fiind astfel consultat în timp real. Iniţiativa se poate dovedi utilă însă şi în cazul în care o localitate ar rămâne izolată pentru o perioadă de timp, din cauza condiţiilor meteo", a precizat coordonatorul gălăţean al proiectului, dr. Valentin Boldea.

Implementarea proiectului se va face cu fonduri europene accesate de Ministerul Sănătăţii, dar autorităţile intenţionează să creeze un nou program naţional, desfăşurat, pentru Galaţi, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, plătit de la bugetul de stat. Interesaţi de noua metodă medicală ar putea fi în special medicii specialişti tineri, care şi-ar putea astfel dubla veniturile lunare, spun autorităţile. Organizatorii preconizează că proiectul va putea începe efectiv din primele luni ale lui 2016.

Citit 1196 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.