Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
4 comentarii

Biroul de control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a desfăşurat, în prima jumătate a anului, aproape 400 de verificări la furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu statul. Inspectorii CJAS au descoperit astfel numeroase disfuncţionalităţi şi nereguli, pentru care au aplicat avertismente sau diferite sancţiuni. În total, 46 de furnizori gălăţeni de servicii medicale au fost penalizaţi.

Trafic cu pacienţi

Unui medic de familie din Galaţi i-a fost reziliat contractul cu CJAS, din cauza faptului că înscrisese în lista sa de pacienţi persoane cărora nu le ceruse acordul, în prealabil. Astfel, medicul încasa lunar bani din Fondul unic de asigurări de sănătate pentru aceşti pacienţi. Legea spune că un pacient trebuie să-şi dea acordul, pentru a putea fi înscris pe lista unui medic de familie. Acest "trafic" cu liste de pacienţi are loc atunci când un medic de familie decedează sau se retrage din activitate. Cel care îi ia locul ajunge să îi "moştenească" şi listele cu pacienţi. Problema este când între medici au loc adevărate tranzacţii pe baza acestor liste.

Alţi 12 medici de familie au primit sancţiuni pentru că au prescris reţete medicale pacienţilor, în perioada în care aceşti bolnavi erau internaţi. În acest mod bugetul CJAS a fost prejudiciat, deoarece instituţia a decontat, concomitent, pentru acelaşi pacient, atât reţeta eliberată de medicul de familie, cât şi tratamentul primit în spital, lucru interzis. În cazul celorlalţi medici de familie vizaţi, avertismentele sau sancţiunile au fost date pentru abateri minore de la legislaţia actuală.

Nereguli şi în spitale

Inspectorii CJAS au descoperit nereguli şi în spitale sau în policlinicile acestora. În total, au fost date opt avertismente şi 12 sancţiuni. Medicii din aceste instituţii au fost penalizaţi fie pentru că au încercat să primească bani de la CJAS pentru unele servicii medicale nedecontabile, fie pentru că au dat concedii medicale fără a respecta legislaţia în vigoare.

Prin furnizor de servicii medicale se înţelege orice cabinet de medicină de familie, spital, farmacie, cabinet de medicină stomatologică, laborator de analize medicale sau imagistice, ambulatoriu de specialitate (fostă policlinică de spital - n.r.), sau firmă de dispozitive medicale aflate în contract cu CJAS Galaţi. 573 de furnizori gălăţeni de servicii medicale primesc bani din Fondul unic de asigurări medicale de sănătate, fond la care contribuie fiecare gălăţean asigurat. În urma controalelor efectuate, Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi nu face publice şi numele furnizorilor pe care îi sancţionează.

Citit 4544 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Octombrie 2015 00:10

4 comentarii

 • postat de NORDA Luni, 26 Octombrie 2015 13:34 86.35.62.*** Link la comentariu
  0
  0

  DACA NU SOLICIT TIMP DE 5 ANIICI O VIZITA LA MEDICUL DE FAMILIE ACESTA PRIMESTE BANII DE LA CASA DE SANATATE DOAR CA SUNT INSCRIS LA EL CA MEDIC DE FAMILIE?

  Raportează
 • postat de Fatu Ion Marți, 13 Octombrie 2015 15:26 5.13.235.*** Link la comentariu
  1
  12

  D-le Basalic de ce nu specificati si numele medicilor care sunt spagari,altfel de geaba ati scris articolul ,ca sa va aflati in treaba?

  Raportează
 • postat de Caburgan Vasile Marți, 13 Octombrie 2015 10:08 89.136.7.*** Link la comentariu
  1
  7

  Chiar nu era nevoie de imaginea cu datele stare civilă ale domnului Caburgan Vasile, chiar dacă biletul de trimitere este de acum 4 ani…

  Raportează
 • postat de Hotia fara frontiere Marți, 13 Octombrie 2015 08:58 188.26.168.*** Link la comentariu
  2
  21

  "În urma controalelor efectuate, Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi nu face publice şi numele furnizorilor pe care îi sancţionează." De ce CAS nu face publice numele evazionistilor si spagarilor de medici carora tocmai le-a marit salariu pentru profesionalismul de care dau dovada in a insela si a primi spagi? Plebea nu are dreptul sa stie sau de ce? Cu asta se ocupa medicii in orasul asta de k.k.t, se gindesc cum sa mai jupoaie miile de pacienti si cum sa-si mai traga niste foloase de la stat scriind km intregi de retete si dind cit mai putine consultatii. Farmacistii elibereaza facturi pt. medicamentele din spitale, pentru proteze si habar nu are bolnavul ca unele dintre acestea sunt gratuite, medicii semneaza in locul pacientilor si apoi totul e decontat de casa. Cum sa stii tu pacient daca mai sunt sau nu fonduri la CAS cind nu ai posibilitatea sa verifici acest lucru? Cumperi proteza sau medicamentele si in urma ta medicul "specialist" semneaza reteta pentru gratuitate, farmacia ii elibereaza factura si CAS deconteaza. Fals si uz de fals parca asa se numeste, nu?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.