Cum vă puteţi TESTA GRATUIT pentru depistarea hepatitei B şi C

Cum vă puteţi TESTA GRATUIT pentru depistarea hepatitei B şi C
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" lansează "H-Alert", o campanie naţională de testare, informare, comunicare şi educare în privinţa infecţiilor cu HIV (virusul imunodeficienţei umane - n.r.) şi hepatită B sau C. Campania se va desfăşura în 35 de oraşe din ţară, printre care şi în Galaţi.

Astfel, până în aprilie 2016, orice persoană se poate testa gratuit, în cadrul Centrului Medicotest Galaţi, situat pe strada Brăilei nr. 136C, Ţiglina II (în incinta fostului spital de copii - n.r.). Mai multe informaţii puteţi obţine la numărul de telefon 0212.010.980 sau trimiţând un mesaj la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. De asemenea, puteţi accesa şi site-ul oficial al campaniei, http://www.h-alert.ro. Potrivit iniţiatorilor campaniei, persoanele interesate vor primi consiliere atât înainte, cât şi după testare.

Pacientul are nevoie de un formular de screening

Pentru ca testarea să poată fi efectuată, pacienţii trebuie să aducă la centrul de recoltare un formular de screening naţional, parafat de medicul de familie, potrivit unui reprezentant al Institutului „Matei Balş”. În cadrul aceleiaşi campanii vor fi organizate şi sesiuni de informare, educare şi comunicare pentru populaţia generală, cu acţiuni specifice pentru grupuri vulnerabile (cum ar fi consumatorii de droguri injectabile, spre exemplu - n.r.).

Implementată cu ajutorul unor granturi norvegiene, campania promovează testare gratuită pentru HIV şi virusurile care declanşează hepatita B şi C. Testarea va avea ca rezultat realizarea Registrului Naţional de Hepatite, un instrument care le va veni în ajutor medicilor gastroenterologi sau celor infecţionişti.

Testarea poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

"Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că testarea poate face uneori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Infecţia cu HIV, precum şi cea virusurile hepatitice B şi C evoluează de multe ori fără simptome sau poate fi confundată cu alte infecţii, astfel că singura modalitate de a afla dacă o persoană este infectată sau nu este testarea. Cu rezultatele acestor testări vom putea, împreună cu Ministerul Sănătăţii, să punem bazele unor politici de sănătate publică care să permită intervenţii mai rapide şi mai eficiente, care să diminueze amploarea infecţiilor în rândul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar şi în rândul publicului larg", a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş".

Mulţi români nu au încredere în vaccinuri

Un studiu desfăşurat recent de medicii de la "Matei Balş" a dezvăluit faptul că 25 la sută dintre români nu au încredere în vaccinuri, iar unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B, chiar dacă acest lucru i-ar fi recomandat de un medic. O altă concluzie a cercetării a fost că peste jumătate dintre repondenţi nu s-au testat niciodată pentru depistarea hepatitei B şi C.

15.000 de gălăţeni sunt infectaţi

Chiar dacă nicio instituţie din ţară nu are informaţii exacte, medicii estimează că cel puţin 600.000 de români (dintre care în jur de 15.000 de gălăţeni - n.r.) sunt infectaţi cu virusul hepatic C, fapt ce plasează România pe primul loc în Europa din acest punct de vedere.

Pentru tratarea lor cu interferon (terapie învechită, la care multe state europene au renunţat încă din 2012 - n.r.), statul cheltuie anual milioane de euro.

Citit 6281 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2015 10:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.