Unde se vor putea testa gratuit gălăţenii cu forme grave de hepatită C

Unde se vor putea testa gratuit gălăţenii cu forme grave de hepatită C
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mult mediatizatul tratament fără interferon al hepatitei C este asemenea unei ecuaţii cu mai multe necunoscute, deopotrivă pentru medici şi pentru pacienţi. Tot ce se ştie cu certitudine, pentru moment, este că terapia "interferon-free" va fi disponibilă, într-o primă etapă, pentru aproximativ 5.000 de pacienţi români cu forme grave de hepatită sau cu ciroză hepatică (stadiul F4).

De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat publicităţii centrele universitare în care aceşti bolnavi vor primi terapia, precum şi laboratoarele de analize unde se va stabili dacă pacientul poate beneficia sau nu de noul tratament. Centrele universitare sunt în număr de nouă: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea. În acelaşi timp, CNAS a avizat un număr de 21 de laboratoare de analize medicale din opt oraşe, unde bolnavii vor afla dacă sunt eligibili pentru terapia "interferon-free".

Galaţiul, absent de pe harta CNAS

Din păcate pentru pacienţii gălăţeni, judeţul Galaţi a fost scos în totalitate din calculele oficialilor CNAS. Astfel, gălăţenii diagnosticaţi cu forme grave de hepatită C vor fi nevoiţi să bată drumul până la Iaşi, Bucureşti sau Constanţa (cele mai apropiate dintre centrele alese de autorităţi - n.r.), atât pentru a face analizele premergătoare tratamentului, cât şi pentru ca terapia să le fie, propriu-zis, prescrisă. Deşi analizele şi tratamentul vor fi gratuite, rămâne problema costurilor transportului, în condiţiile în care bolnavul va fi nevoit să facă cel puţin patru sau cinci drumuri, între Galaţi şi oraşul unde urmează tratamentul, până la sfârşitul terapiei.

Cum se estimează însă că numărul gălăţenilor infectaţi cu virusul hepatic C este cel puţin de ordinul miilor, este de la sine înţeles faptul că nu toţi aceşti bolnavi vor urma traseul terapeutic descris. Nu se ştie până acum, cu certitudine, nici câţi şi nici care bolnavi din Galaţi vor avea acces la noul tratament. Oricum, este de aşteptat ca lucrurile să se clarifice, din momentul ce hotărârea luată de autorităţi, în privinţa noii terapii, va fi publicată şi în Monitorul oficial.

Citit 1076 ori Ultima modificare Joi, 22 Octombrie 2015 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.