Ce au anunţat specialiştii că vor monta la IZVOARELE, după noile CUTREMURE care au avut loc în zonă

Ce au anunţat specialiştii că vor monta la IZVOARELE, după noile CUTREMURE care au avut loc în zonă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cutremurele care au avut loc săptămâna trecută în localitatea Izvoarele au adus din nou în zonă specialiştii de la Institutul Naţional de Fizica Pământului (INFP). La faţa locului au fost mai mulţi reprezentanţi ai institutului, printre care s-a numărat şi Mihai Diaconescu, care a explicat că patru dintre cutremurele simţite de localnici au fost mai puternice şi au fost înregistrate şi de seismografele montate în zonă.

„Unul dintre seisme a fost de 3,1 magtitudine locală, cutremur care, în alte condiţii, ar intra în seismicitatea de fond a zonei. Am făcut o recunoştere geo-morfologică a zonei dintre Braniştea şi Negrea în mod special, fiind o dezvoltare din 2013 spre localitatea Braniştea, unde există o falie normală, unde compartimentul din acoperiş este căzut", ne-a explicat Mihai Diaconescu.

Reprezentantul INFP a adăugat că "s-a decis instalarea unei aparaturi care să măsoare acceleraţia indusă în sol de undele seismice. E ca la maşină. Maşina are o viteză şi o acceleraţie, la fel şi undele. Particulele solului se deplasează, de exemplu, pe verticală, cu o anumită viteză, mai mare sau mai mică, şi, normal, având o mişcare accelerată, aceasta nu este uniformă, constantă. Câteodată este mai amplă, câteodată este cu o viteză mai mică. Prin intermediul acestor accelerometre vom putea contura foarte bine zona în care cutremurele sunt amplificate”.

Varianta exploatării petroliere

Deşi specialiştii susţin că seismele sunt tectonice, localnici consideră că totul se întâmplă din cauza sondelor de exploatare a petrolului de la Schela. „Pe plan mondial nu s-a putut stabili nicio legătură într-o exploataţie de petrol şi creşterea seismicităţii din zona respectivă. Se bănuieşte, se presupune. Unele companii sunt mai înţelegătoare şi mai cooperante, altele nu. Când ai acces la nişte date, ca presiunea cu care se injectează apa în zăcământ, cantitatea de apă versus cantitatea de ţiţei extrasă, atunci ai putea să-ţi faci o idee dacă cumva s-a spart zăcământul şi există pierderi de apă. Aceste lucruri sunt secretul fiecărei companii pentru că sunt date care ţin de natura comercială a activităţii. Dar, nu se poate exclude nicio variantă. Nu se poate exclude nici varianta ploilor”, a mai adăugat Mihai Diaconescu.

Reprezentantul Institutului de Fizica Pământului a recunoscut în faţa presei că roiul seismic de la Izvoarele din 2013 i-a luat prin surprindere pe specialişti. „A existat o perioadă în care, ca orice instituţie din România, a fost luată prin surprindere pentru că nu era o zonă atât de importantă sau de cunoscută din punct de vedere seismic, care avea unul, două cutremure pe an, în zona Cudalbi. Nefiind cutremure semnificative aveam o singură staţie la Independenţa, aşa că nu se puteau detecta toate cutremurele. Acum putem măsura toate cutremurele indiferent de magnitudine. A fost o perioadă de ezitare, pentru că nu ştiam în ce direcţie s-o apucăm. Timp de doi ani de zile am avut timp să studiem şi să evaluăm, să găsim aparatura şi sigur am făcut paşi importanţi în decelarea acestor lucruri, care au dus la concluzia de a monta patru accelerometre în zonă”, a declarat specialistul.

Conturarea zonei seismice

Cele patru accelerometre vor fi montate atât în Izvoarele, cât şi în alte două localităţi din zonă pentru ca specialiştii să poată obţină date despre conturarea zonei în care efectul cutremurelor este amplificat.

„Nu în tot satul Izvoarele sunt la fel de puternice. Există doar o zonă în care localnicii se plâng că sunt deranjaţi şi cutremurele sunt mai puternice şi cu zgomote etc. Noi luăm în calcul tot ce spun oamenii de acolo, dar ne trebuie şi confirmarea ştiinţifică, care nu se poate obţine decât prin măsurători”, a conchis Diaconescu.

Aparatele care vor fi montate în zilele viitoare sunt folosite pentru prima dată în România pentru conturarea unei zone seismice.

Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Citit 2605 ori Ultima modificare Joi, 05 Noiembrie 2015 03:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.