22 de gălăţeni, diagnosticaţi cu DIABET de tip 2, la testarea gratuită a glicemiei

22 de gălăţeni, diagnosticaţi cu DIABET de tip 2, la testarea gratuită a glicemiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

22 de persoane au aflat că suferă de diabet, în cadrul acţiunii de testare gratuită a glicemiei, desfăşurată în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi. Testarea colectivă a fost făcută sâmbătă, 14 noiembrie, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului. Alţi 43 de gălăţeni veniţi la testare au avut valori ale glicemiei cuprinse între 100 şi 126, ceea ce înseamnă că sunt predispuşi să se îmbolnăvească de diabet. "În total, au fost testate 150 de persoane. Gălăţeni diagnosticaţi cu diabet au fost îndrumaţi către un medic specialist", a precizat Elena Gheorghiţă, preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Galaţi, organizaţia non-profit care a organizat evenimentul.

În total, medicii diabetologi din judeţul Galaţi au în evidenţă aproximativ 27.000 de persoane cu diabet de tip 2. Pentru ca diagnosticul de diabet să fie pus, valoarea glicemiei luate pe nemâncate trebuie să depăşească 126. În România, în anul 2014, existau 1.530.250 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani, depistate cu diabet. Din păcate, statul român cheltuie mult prea puţini bani pentru tratamentul şi pentru prevenirea acestei afecţiuni. Potrivit unui document trimis de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, în ţara noastră cheltuielile anuale pentru un pacient cu diabet zaharat se ridică la 490 de dolari, în timp ce în Norvegia se cheltuiesc 11.144 dolari/ pacient diabetic/ an, iar în Elveţia 10.592 dolari/ pacient diabetic/ an.

Diabetul este o boală cronică apărută în momentul în care pancreasul nu mai secretă suficientă insulină, pentru metabolizarea glucozei, sau atunci când organismul persoanei devine rezistent la insulină. În cel de-al doilea caz, deşi pancreasul secretă aceeaşi cantitate de insulină ca la un om sănătos, acest hormon nu mai poate fi folosit în mod eficient de către organism. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia. Aceasta este asociată, pe termen lung, cu afectarea gravă a unor organe precum rinichiul sau ochiul.

Citit 1407 ori Ultima modificare Luni, 16 Noiembrie 2015 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.