ÎNGRIJORĂTOR! România, pe ultimul loc în combaterea VIOLENŢEI domestice

ÎNGRIJORĂTOR! România, pe ultimul loc în combaterea VIOLENŢEI domestice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tipurile, motivele, dar, mai ales, efectele violenţei domestice, ale traficului de persoane, ale lipsei de egalitate de şanse au făcut recent obiectul unei dezbateri desfăşurate la Universitatea "Dunărea de Jos", în cadrul proiectului naţional „START - O viaţă de calitate în siguranţă!”.

Proiectul, derulat de către Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în parteneriat cu Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, scoate la iveală faptul că, în România, între anii 2004 şi 2012, aproape 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza conflictelor în familie. Numai în 2012 au fost înregistrate, la serviciul 112, peste 86.000 de solicitări de intervenţie în cazuri de agresiuni în familie.

„Trebuie să schimbăm mentalitatea că bătaia este ruptă din rai. Multe dintre femei nici nu sunt conştiente că sunt victime ale violenţei domestice. Este rolul nostru, al instituţiilor publice şi al societăţii civile, să schimbăm aceste mentalităţi, dar sunt conştient că mentalitatea nu se schimbă de pe o zi pe alta. E important să înţelegem că mai întâi trebuie să conştientizăm efectele fenomenului şi întinderea lui la scară socială”, a explicat iniţiatorul şi managerul proiectului „START”, Adrian Chesnoiu.

Call center pentru raportarea violenţei domestice

În urma discuţiilor, la care au luat parte reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului, mediatori şi psihologi, a reieşit că protejarea şi incluziunea victimelor violenţei domestice şi traficului de persoane încă lasă de dorit. De aici, nevoia de dezvoltare a unei abordări integrate, la nivel naţional. În România, nu există statistici cu privire la violenţa domestică, doar mici cercetări, la nivel local, fără o cunoştinţă despre întinderea fenomenului sau a cauzelor.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Egalitatea de Şanse au precizat că suntem pe ultimul loc la măsuri de prevenire şi combatere a fenomenului de violenţă domestică.

Proiectul „Start” vizează crearea unui sistem informaţional unic integrat de raportare şi management al cazurilor de încălcare a principiilor egalităţii de şanse şi de gen, violenţă domestică, trafic de persoane şi violenţă a copilului, care va funcţiona ca un call center ce va prelua apeluri la nivel naţional 24 de ore din 24, dar şi formarea unor echipe judeţene de intervenţie pentru prevenirea şi combaterea unor astfel de cazuri.

Nu în ultimul rând, în cadrul acestui proiect, au fost identificate 4.000 de victime ale violenţei domestice, pe parcursul unui an, şi s-au creat 4.000 de experţi în prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane.

Persoanele prezente în sală, victime ale violenţei domestice, au recunoscut că societatea încă blamează victima, iar educaţia cu o componentă de egalitatea de şanse şi familie este necesară în şcoli.

Citit 1273 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2015 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.