ALARMANT! Un alt VACCIN este pe cale de DISPARIŢIE din spitalele gălăţene, după cel antirabic

ALARMANT! Un alt VACCIN este pe cale de DISPARIŢIE din spitalele gălăţene, după cel antirabic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Doar Spitalul de Copii Galaţi deţine un stoc suficient de vaccin antitetanic


Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi se confruntă, de aproximativ o lună, cu lipsa de vaccin antirabic. Acum, o criză similară este pe cale să se producă, după ce majoritatea spitalelor din judeţul Galaţi au terminat sau sunt la un pas să termine stocurile de vaccin antitetanic.

Locuitorii din judeţul Galaţi rămân astfel fără apărare în faţa a două boli extrem de periculoase: rabia sau turbarea, aşa cum este cunoscută în mod popular, este o boală mortală, pentru care nu a fost descoperit încă un tratament, singura modalitate de protecţie fiind vaccinarea preventivă, atât timp cât simptomele nu au apărut încă; tetanosul, la rândul său, este o boală infecţioasă gravă, cu potenţial fatal în lipsa vaccinării.

La Spitalul de Boli Infecţioase mai existau, ieri dimineaţă, doar şapte fiole de vaccin antitetanic, păstrate pentru cazurile de urgenţă. Spitalul Clinic de Urgenţă a rămas deja fără acest vaccin, pacienţii nemaiputând fi imunizaţi. Şi la Spitalul din Târgu Bujor stocul scăzuse, marţi, 24 noiembrie, la doar 13 doze, în vreme ce Spitalul de Copii "Sf. Ioan" este singurul din Galaţi care deţine suficiente doze de vaccin.

Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccin antitetanic

Până în urmă cu doi ani, Ministerul Sănătăţii (MS) cumpăra în sistem centralizat vaccinul antitetanic. Serul era apoi trimis către direcţiile de sănătate publică, de unde era repartizat către spitale. Acum, însă, fiecare spital în parte trebuie să cumpere vaccinul, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Criza de faţă a apărut pentru că MS nu a stabilit încă preţul de referinţă al vaccinului. Pe de altă parte, de când Institutul Cantacuzino nu mai produce acest ser, preţul vaccinului din import este mult mai mare decât al celui autohton.

"Preţul unei cutii cu 50 de fiole de vaccin produs la Cantacuzino era de 198 de lei plus TVA. Din luna februarie a acestui an, linia de producţie de la Cantacuzino a fost oprită. A rămas astfel variata unui vaccin produs în Bulgaria, distribuit prin Unifarm. Preţul a 50 de fiole era însă de 1.375 de lei plus TVA. Compania Unifarm a rămas între timp fără licenţă, astfel că singurul vaccin care mai poate fi achiziţionat se numeşte Tetavax şi costă 57 de lei plus TVA, fiecare fiolă. Preţul a crescut astfel foarte mult, punând în dificultate spitalele. Este greu de spus care este necesarul zilnic de vaccin, având în vedere că sunt zile în care nu se administrează nicio fiolă şi zile în care este nevoie de cinci fiole", ne-a explicat Doina Cucu, managerul Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor.

Citit 1556 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Noiembrie 2015 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.