160 de PACIENŢI s-au ÎMBOLNĂVIT în unităţile sanitare din Galaţi

160 de PACIENŢI s-au ÎMBOLNĂVIT în unităţile sanitare din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O analiză realizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, referitoare la situaţia infecţiilor intraspitaliceşti din unităţile sanitare gălăţene, în ultimii trei ani, arată o creştere a numărului de infecţii nosocomiale raportate de la an la an.

Astfel, dacă în 2013 au fost raportate doar 95 de cazuri de îmbolnăviri în spital, în 2014 numărul lor a crescut la 171, iar în primele nouă luni ale acestui an au fost deja raportate 160 de astfel de infecţii. Potrivit documentului întocmit de DSP Galaţi, în 2013, cele mai multe cazuri au fost raportate de secţiile ATI (33).

În 2014, 40 de cazuri au fost raportate de secţiile de chirurgie, iar în 2015, tot în secţiile chirurgicale au fost raportate cele mai multe îmbolnăviri.

"Această situaţie nu este cauzată de o scădere a vigilenţei epidemiologilor, ci înseamnă mai degrabă o creştere a gradului de raportare din partea spitalelor. Cele mai multe cazuri au fost raportate de Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, lucru normal, dacă ne gândim că este cel mai mare spital din judeţ. Ştim cu toţii, până acum am avut parte doar de o subraportare, multe cazuri fiind trecute cu vederea. Din păcate, indicatorii de performanţă ai unui manager şi ai unui şef de secţie se raportau şi la numărul de infecţii nosocomiale cu care se confruntau. Dacă raportau zero, aveau şi indicatori de performanţă foarte buni. Dacă le raportau pe toate, scădeau performanţele. Noi încercăm să creştem această raportare, astfel încât să avem o imagine cât mai corectă a situaţiei din unităţile medicale", a precizat dr. Valentin Boldea, din partea DSP Galaţi.

De cinci ori mai puţine îmbolnăviri decât în Occident

Deşi numărul infecţiilor nosocomiale raportate în ultima vreme reflectă mai bine realitatea, situaţia este încă departe de a fi perfectă. Spre exemplu, media de îmbolnăviri în spital în Uniunea Europeană şi în Statele Unite ale Americii este de cinci la sută din totalul pacienţilor internaţi. În condiţiile în care majoritatea spitalelor din România sunt cu mult sub spitalele din ţările dezvoltate din Occident, în ceea ce priveşte condiţiile de igienă, raportările de la noi arată o medie a îmbolnăvirilor în spital de doar unu la sută, lucru total neadevărat.

Citit 1893 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2015 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.