CARDUL DE SĂNĂTATE ar putea deveni OBLIGATORIU şi pentru COPII

CARDUL DE SĂNĂTATE ar putea deveni OBLIGATORIU şi pentru COPII
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Autorităţile spun că, prin introducerea documentului şi pentru copii sau în caz de urgenţă medicală, s-ar reduce frauda din sistem * Peste 400.000 de gălăţeni au primit deja cardul de sănătate


Cardul de sănătate a devenit, din septembrie 2015, singurul instrument pe baza căruia pot fi acordate servicii medicale pentru persoanele care contribuie la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Pentru a avea o situaţie cât mai exactă a modului în care sunt cheltuiţi banii din Sănătate, autorităţile şi-au anunţat intenţia de extinde cardul de sănătate şi pentru situaţiile de urgenţe medicale, precum şi pentru copii.

Când nu este obligatoriu cardul

În prezent, când ajungem într-o unitate de primire urgenţe a unui spital sau atunci când este nevoie de intervenţia Ambulanţei, deţinerea cardului nu este obligatorie, considerându-se că este vorba de o urgenţă medicală. Pentru a se asigura că primesc banii pentru serviciile medicale acordate, unii manageri de spitale le cer totuşi pacienţilor veniţi cu urgenţe la spital şi ulterior internaţi să prezinte cardul, în momentul externării. Acest lucru ar putea deveni nu doar opţional, ci obligatoriu, dacă intenţia autorităţilor va fi pusă în practică.

„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează cu specialiştii posibilitatea utilizării cardului de sănătate şi pentru asiguraţii care ajung la spital ca urgenţă medicală. Atenţie, nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică la urgenţa majoră de cod roşu. Vorbim de acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, în cadrul unei conferinţe de presă.

"O măsură benefică, pe termen mediu şi lung"

Autorităţile iau în calcul tipărirea de carduri de sănătate şi pentru minori, tocmai pentru că aceştia reprezintă o pondere importantă din totalul cazurilor tratate. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor crede că măsura ar fi una benefică, pe termen mediu şi lung.

"De la introducerea cardului de sănătate, au existat nenumărate situaţii în care pacienţilor nu li s-au putut acorda servicii medicale, mai ales la medicul de familie, ca urmare a căderilor sistemului informatic care stă la baza cardului de sănătate. Este o problemă frustrantă, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici. În acelaşi timp însă, cardul reduce frauda existentă în sistem. Pentru că este obligat să folosească acest document, furnizorul de servicii medical, fie că vorbim de medic de familie sau de spital, nu mai poate raporta servicii fictive, pentru care, mai apoi, să primească bani. Prin introducerea cardului şi pentru urgenţele medicale, precum şi pentru copii, frauda s-ar reduce şi mai mult, ceea ce înseamnă că în sistem vor rămâne mai mulţi bani care vor putea fi cheltuiţi în mod corect", a explicat, pentru "Viaţa liberă", Vasile Barbu.

Cine beneficiază acum de servicii, fără card

În lipsa cardului de sănătate, asiguraţii nu pot primi reţete de la medicul de familie, nu pot fi consultaţi şi nu beneficiază de bilete de trimitere către medicul specialist. Pentru gălăţenii care au refuzat, din motive religioase sau de conştiinţă, cardul de sănătate, este valabilă adeverinţa de asigurat, care se ridică de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, odată la trei luni.

Imprimeria Naţională a tipărit, doar pentru judeţul Galaţi, pese 400.000 de carduri de sănătate. Majoritatea documentelor au ajuns în posesia titularilor prin intermediul Poştei Române. Totuşi, în jur de 40.000 de carduri au fost returnate către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, după ce asiguraţii respectivi nu au fost găsiţi acasă. Astfel, a început un proces care s-a întins pe durata mai multor luni, în care mii de gălăţeni au fost nevoiţi să meargă la sediul CJAS pentru a-şi lua cardurile.

Citit 2054 ori Ultima modificare Luni, 04 Ianuarie 2016 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.