Prima Conferinţă Internaţională de Aromatologie din România va avea loc la Galaţi

Prima Conferinţă Internaţională de Aromatologie din România va avea loc la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Prima Conferinţă de Aromatologie din România, organizată de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Facultatea de Ştiinţe şi Mediu şi Şcoala de Aromatologie Ştiinţifică “Aroma Armony”, în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, va avea loc la Universitatea “Dunărea de Jos”, în intervalul 4 - 6 martie 2016. Obiectivele conferinţei sunt: să reunească specialişti din mediul academic, domeniul medical şi aromaterapie pentru comunicări ale rezultatelor cercetărilor ştiinţifice în domeniu şi să prezinte rolul important al plantelor aromatice şi uleiurilor esenţiale pentru industria alimentară, medicină, cosmetică şi farmacie. Temele principale ale prezentărilor şi dezbaterilor cercetătorilor vor fi: uleiuri esenţiale (metode de extracţie inovative, metode avansate de identificare a compuşilor bioactivi, aplicaţii în industria alimentară şi medicină), aromaterapie, dar şi încapsularea şi microîncapsularea uleiurilor esenţiale.

Expoziţii, degustări de alimente aromatizate

Pentru curioşi, vor fi şi expoziţii cu uleiuri esenţiale, degustări de produse alimentare care au ca ingrediente uleiuri esenţiale şi expuneri cu vânzare ale unor produse cosmetice ce au în compoziţie astfel de uleiuri. Şcoala Ştiinţifică de Aromatologie “Aroma Armony”, parteneră în proiect, a fost fondată de Cornelia Decu Chaumont după principiile Şcolii Franceze de Aromaterapie, fiind prima şcoală de aromatologie din România. Cornelia Decu Chaumont este psihoterapeut, nutritionist, aromaterapeut, lector la Institutul de Aromatologie din Franţa, masterand al Universităţii “Dunărea de Jos” din 2015.

“Facultatea noastră va participa la conferinţă cu o serie de lucrări în plen şi postere privind comunicarea rezultatelor experimentale la extracţia cu dioxid de carbon supercritic şi utilizarea uleiului de cimbru în obţinerea unui produs nou din categoria brânzeturilor, uleiului de coriandru în prepararea produselor de carne şi a uleiului de leuştean. În plus, vor fi sesiuni de lucru în laboratoare, în care vom urmări  extracţia cu fluide supercritice a uleiului de tarhon, identificarea compuşilor săi  prin metode moderne (GC-MS, FTIR, NIR) şi utilizarea în diferite produse alimentare. Aceste etape vor fi realizate în colaborare cu prof. dr. ing. Daniela Borda, de la S.I.A. şi prof. dr. Rodica Dinică, de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu”, a declarat Liliana Mihalcea, conf. dr. ing. la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Conferinţa va deveni o tradiţie

În plus, ne spune Cornelia Decu Chaumont, şi gustările pentru participanţi vor fi pregătite după aceleaşi principii, ale folosirii în alimentaţie a uleiurilor esenţiale, cei prezenţi putând savura preparate precum pate de seminţe de floarea soarelui cu ulei de tarhon, miniardise din brânză de vaci cu alge, negrilică şi ulei de piper negru sau cu zeamă de sfecla şi ulei de ghimbir, apă şi ceaiuri cu ulei de mentă şi lămâie.  “Dorim să iniţiem seria de conferinţe care să permită mediului academic şi specialiştilor să iniţieze proiecte privind dezvoltarea metodelor de extracţie şi identificare, dar şi aplicaţii ale uleiurilor esenţiale din plante aromatice şi condimente specifice ţării noastre”, a explicat Liliana Mihalcea, conf. dr. ing. la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Citit 2485 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2016 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.