BEBELUŞI ÎN PERICOL! Criza vaccinului hexavalent din judeţul Galaţi se prelungeşte

BEBELUŞI ÎN PERICOL! Criza vaccinului hexavalent din judeţul Galaţi se prelungeşte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Medicii de familie din judeţul Galaţi au tras un semnal de alarmă, la începutul acestui an, asupra pericolului în care se află bebeluşii care nu au putut fi imunizaţi la timp împotriva unor boli precum poliomielita sau tusea convulsivă. Vaccinul hexavalent, produsul biologic folosit pentru prevenirea celor două boli, precum şi a altor patru afecţiuni grave, lipseşte din cabinetele medicale gălăţene din luna decembrie. Ministerul Sănătăţii, instituţia care ar fi trebuit să se ocupe de achiziţia şi distribuirea vaccinului către medicii de familie, a dat zilele trecute un comunicat prin care anunţa că produsul va fi din nou disponibil, în aproximativ două săptămâni.

„Criza este una internaţională, asta pentru că există doar doi producători ai vaccinului la nivel mondial, în timp ce la nivel european sunt doar doi distribuitori. Contractul pe care Ministerul Sănătăţii l-a semnat şi care este valabil până în 2017 nu poate fi onorat de distribuitor, care are pe stoc acelaşi tip de produs, cu aceeaşi substanţă activă, dar sub o denumire diferită de cea prevăzută în contractul semnat cu Ministerul. Prin urmare, sperăm ca această problemă să se rezolve în cel mult două săptămâni. Singura variantă rapidă este să aducem vaccinul, cel aflat acum pe stocul distribuitorului, prin procedura de nevoi speciale. Demersurile sunt în curs de derulare”, a precizat, pentru „Adevărul”, Mihaela Tănase, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Câte vaccinuri sunt necesare

Pentru imunizarea bebeluşilor născuţi în Galaţi ar fi nevoie de 700-800 de doze de vaccin hexavalent în fiecare lună. Medicii administrează acest produs copiilor la două, patru şi 11 luni. Este un ser complex, care oferă imunitate împotriva a şase boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatita B, poliomielită şi Haemophilus influenzae (cauzează infecţii adeseori severe, mai ales la nou-născuţi - n.red.).

"În urmă cu câţiva ani, a fost o criză a aceluiaşi vaccin, care a durat în jur de şase luni. Niciun copil nu s-a îmbolnăvit atunci, însă avem de-a face aici cu o loterie, în care, oricând, poate interveni ceva neprevăzut. Eu i-am sfătuit pe părinţii ai căror bebeluşi sunt înscrişi pe lista mea să cumpere un vaccin similar din farmacie. Preţul este de aproximativ 150 de lei, iar produsul trebuie transportat şi depozitat, până la inoculare, la o temperatură mai mică de 8 grade Celsius", a precizat medicul de familie Valentin Boldea.

Citit 1664 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2016 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.