133 de ani de Crucea Roşie

133 de ani de Crucea Roşie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 4 iulie, este ziua Societăţii Naţionale a Crucii Roşii din România, prilej pe care filiala gălăţeană a organizaţiei l-a marcat printr-o serie de acţiuni organizate în cursul săptămânii care se încheie.

Joi, şapte voluntari ai filialei s-au deplasat la Măstăcani unde au desfăşurat o acţiune de educaţie pentru sănătate şi instruire a 30 de tineri în vederea acordării primului ajutor.

„Este foarte important ca tinerii să poată interveni prompt pentru a opri o sângerare sau pentru a ajuta o persoană care a suferit o fractură, până la sosirea ambulanţei. În unele situaţii, acele prime minute pot face diferenţa”, a declarat directorul Crucii Roşii Galaţi, Gheorghiţă Hogea. „Acţiunea a fost posibilă şi datorită Cynthiei Yeh, voluntar al organizaţie Corpul Păcii în teritoriu”, a mai spus directorul Crucii Roşii.

Vineri, în faţa complexului Potcoava de Aur, voluntarii Crucii Roşii au amenajat un cort unde 87 de gălăţeni au beneficiat de măsurarea gratuită a tensiunii arteriale. De asemenea, reprezentanţii Crucii Roşii au oferit trecătorilor pliante informative, apă, dar şi o demonstraţie de acordarea a primului ajutor, desfăşurată de „Sanitarii Pricepuţi”. Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Date istorice

Societatea Română a Crucii Roşii a luat naştere pe 4 iulie 1876, ca urmare a aderării ţării noastre la Convenţia de la Geneva, pe 30 noiembrie 1874. Printre medicii  militari care au avut iniţiativa înfiinţării filialei naţionale a acestui organism a fost şi Carol Davilla.  Primul preşedinte al Crucii Roşii din România a fost prinţul Dimitrie Ghica.

La mai puţin de două luni de la înfiinţare, filiala românească este recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Organizaţia şi-a făcut simţită prezenţa, printre altele, în timpul conflictelor armate majore la care a participat ţara noastră, dar şi pe timp de pace, în cazul dezastrelor naturale şi a altor situaţii de criză.

Citit 707 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.