Gripa porcină a ajuns şi la Galaţi

Gripa porcină a ajuns şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O gălăţeancă de 22 de ani este infectată cu virusul gripal A/H1N1 şi a fost transportată la Bucureşti * Alte trei persoane din familia femeii sunt monitorizate * Acest fapt nu trebuie să schimbe cu nimic viaţa cotidiană a gălăţenilor *

Institutul Cantacuzino a confirmat vineri că gălăţeanca de 22 de ani, întoarsă recent din Anglia şi internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, este infectată cu virusul A(H1N1), cunoscut şi sub numele generic de „gripă porcină”.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Costinela Georgescu (foto), vineri dimineaţă starea femeii era bună, chiar dacă aceasta suferea de pneumonie. Atât de „bună” cât poate fi starea unui bolnav de pneumonie...

„După confirmare, tânăra a fost transferată la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Transportul s-a efectuat cu o ambulanţă specială, sub supraveghere şi cu respectarea condiţiilor obligatorii de în această situaţie. Personalul medical care a îngrijit-o pe tânăra respectivă, adică medicii şi asistentele de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la Ambulanţă, a fost protejat cu măşti şi cu mănuşi şi s-au semnalat probleme speciale în acest sens”, a declarat dr. Costinela Georgescu. 

Aşa cum „Viaţa liberă” scria joi, tânăra de 22 de ani a relatat că pe tot parcursul călătoriei cu avionul a stat lângă o femeie care tuşea. A treia zi după sosirea în ţară şi a doua zi după sosirea în Galaţi s-a simţit rău, aşa că s-a prezentat la UPU.  

Alţi trei gălăţeni supravegheaţi 

Între timp, au fost identificate şi trei persoane cu care tânăra a intrat în contact, la întoarcerea în oraş. „Au fost prelevate probe de la cei cu care a venit în contact. În cursul zilei de sâmbătă aceste probe vor pleca către Institutul Cantacuzino. Să speram că nu vom mai avea astfel de rezultate, dar dacă totuşi vor fi, vom vedea ce măsuri vom lua în continuare”.

„Sora femeii este considerată contact de gradul zero pentru că a stat mai mult împreună cu ea. Nepoţelui a stat mai puţin în preajma bolnavei … Toţi cei trei contacţi sunt membri ai familiei. Sora femeii este internată la Spitalul de Boli Infecţioase, întrucât prezintă o simptomatologie respiratorie”, a mai spus dr. Georgescu.

Potrivit datelor prezentate în conferinţa de presă, o altă explicaţie pentru internarea surorii femeii infectate cu virusul A/H1N1 ar fi aceea că era singură acasă şi că ar fi intrat în contact cu alte persoane, în cazul supravegherii la domiciliu. Totuşi, conform aceloraşi informaţii, sora nu prezintă toate semnele clinice ale bolii. La fel s-a afirmat însă iniţial şi despre tânăra în cazul căreia s-a confirmat A (H1N1) !

Manifestarea bolii, în cazul gălăţencei

Detalii privind starea gălăţencei, dar şi informaţii suplimentare cu privire la strategiile de combatere a virusului ne-a oferit ministrul secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Aurel Nechita:

„Vă pot spune, din experienţa mea de medic, faptul că unii pacienţi fac forme mai uşoare de gripă, care durează 2-3 zile, iar alţii mai complicate. În cazul tinerei din Galaţi, este o astfel de formă mai severă”.

Gălăţenii nu au de ce să se teamă în ceea ce priveşte răspândirea şi efectele virusului AH1N1.

„S-a spus că în Statele Unite şi în Marea Britanie s-a înregistrat un anumit număr de cazuri. De fapt numărul de cazuri este mai mare, dar se încearcă o imunizare a populaţiei, acum că virusul este slab - ultimul deces la un pacient infectat cu A(H1N1) s-a raportat în cazul unei femei de 80 de ani, vârstă la care mai mulţi factori pot acţiona asupra sănătăţii”.

„Pericolul, în acest sens, ar fi ca acest virus să migreze spre Asia unde aglomeraţia umană este mult mai mare şi să se întoarcă în Europa peste un an sau doi, cu o putere de acţiune sporită. Aşa că se încearcă şi această imunizare a populaţiei”, a mai spus dr. Aurel Nechita.

Cu alte cu cuvinte, viaţa de zi cu zi a gălăţenilor, în urma anunţului că un concitadin de-al lor a fost diagnosticat cu noua gripă, nu ar trebui să se schimbe în niciun fel. Doar că măcar acum, în al 12-lea ceas, ar trebui să începem să respectăm recomandările  Ministerului Sănătăţii, pentru prevenirea răspândirii gripei porcine.

Citit 1029 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.