NU s-au alocat bani pentru CONSOLIDAREA FALEZEI, deşi orice amânare poate declanşa un DEZASTRU

NU s-au alocat bani pentru CONSOLIDAREA FALEZEI, deşi orice amânare poate declanşa un DEZASTRU
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" a organizat, în toamna anului 2014, o dezbatere publică cu tema "Faleza gălăţeană, în pericol de tasare". La dezbatere au fost invitaţi, pentru a prezenta studiul de expertiză a fenomenului de tasare a Falezei superioare a Dunării şi soluţiile de consolidare a taluzurilor, autorii acestuia, respectiv prof. dr. ing. Eugen Luca şi conf. dr. ing. Victor Dumitrescu, ambii din Bucureşti. Domnul prof. dr. ing. Octavian Coşovliu, deşi a fost invitat, nu ne-a putut onora cu prezenţa, având probleme grave de sănătate. Totodată, au fost invitaţi la discuţii şi au participat factorii decizionali din cadrul Primăriei municipiului Galaţi şi Prefecturii Judeţului Galaţi. Specialistul în domeniu, invitat al Primăriei municipiului Galaţi a fost prof. univ. dr. ing. Manole-Stelian Şerbulea, de la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, care a prezentat concluziile studiului şi expertizei hidrogeotehnice cu privire la Faleza Dunării, în zona Bulevardului Marii Uniri, Parcul de la "Elice" şi zona blocurilor "P".

Pentru toată lumea prezentă, concluzia a fost aceeaşi, aceea că ne aflăm în faţa unei situaţii alarmante ce vizează întregul oraş şi că orice amânare a unor măsuri de prevenire a infiltraţiilor poate declanşa un dezastru. Printre soluţiile tehnice a fost recomandată  construirea, prin tehnologia de foraj dirijat, a unui sistem de drenare în apropierea "crestei" taluzului şi pe nivelul imediat următor, pentru ca apa infiltrată să fie evacuată în Dunăre.

Semnele de prăbuşire a solului apar din ce în ce mai des, în diferite zone ale oraşului, fapt care ne arată clar pericolul iminent în care ne aflăm, iar administraţia locală nu a elaborat nici până la ora actuală o strategie clară de stopare a acestui fenomen şi consolidare a solului. Mai mult, pentru anul în curs, 2016, nu au fost alocaţi bani în bugetul local cu această destinaţie, consolidarea Falezei.

În calitate de reprezentanţi ai societăţii civile gălăţene, cerem de urgenţă identificarea tuturor soluţiilor de stopare a fenomenului de tasare, trecerea la executarea lucrărilor de consolidare a Falezei superioare, a esplanadei din zona Elicei - blocurile "P" şi a zonelor care se află în pericol de prăbuşire.

Citit 6953 ori Ultima modificare Joi, 03 Martie 2016 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.