SEMNAL DE ALARMĂ DIN TECUCI. Cine opreşte mutilarea fântânii arteziene din Grădina publică?
Foto: Foto Viorel Burlacu

SEMNAL DE ALARMĂ DIN TECUCI. Cine opreşte mutilarea fântânii arteziene din Grădina publică?
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Amatorismul administraţiei locale tecucene în materie de urbanism este pe cale să mai facă o victimă: fântâna arteziană, care, prin nişte aşa-zise lucrări de modernizare riscă să semene cu o conservă dotată cu... ţâşnitoare.

Să ne oprim puţin asupra şantierului de modernizare a fântânii din Grădina publică, o lucrare de for public realizată în anul 1949, chiar pe fundaţia fostului Foişor, sau Observatorul de foc, cum mai era cunoscut în epocă. Într-o postare pe pagina electronică ,,Tecuceanul” se poate citi, printre altele: "Lucrările de modernizare nu vor modifica forma iniţială a fântânii". Nimic mai fals! Imaginile care însoţesc acest articol o demonstrează cu prisosinţă.

În lucrarea "Tecuciul, oraşul grădină”, vol. IV (1966), semnată de prof. ing. C. Hogaş, se pot vedea schiţele tehnice ale ansamblului fântânii, precum şi ale unor amfore, semnate de maistrul pietrar Eduard Mobilio, un italian naturalizat pe meleaguri tecucene. Lucrările au fost făcute odată cu sistematizarea şi modernizarea Grădinii publice, în anul 1949 şi sunt realizate sub influenţa monumentelor specifice parcurilor italiene. Practic, acum la peste 65 de ani de la montare, aceasta a fost zidită în partea de jos a bazinului şi forma iniţială a fost profund alterată, semănând mai degrabă cu un borcan sau cu un tub de beton specific fântânilor de la ţară. Mai mult, a fost şi supraînălţată cu vreo 10 cm. Cine ştie, după aceeaşi bizară logică, mâine, poimâine, acelaşi "specialist" o să vrea să schimbe poate culoarea pălăriei sau forma soclului de la statuia lui Calistrat Hogaş.

Sunt în Tecuci doi artişti plastici recunoscuţi, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, unul dintre ei Cetăţean de Onoare al municipiului, care puteau fi consultaţi în această privinţă. Nimic. Tăcere. Prin această mutilare, numită "modernizare", fântâna va semăna mai degrabă cu o conservă deschisă, sau mai plastic cu o teică, aşa cum a numit-o unul dintre interlocutorii cu care am discutat pentru documentarea acestui articol.

Alexandru Iosif, pensionar: "Am făcut muncă voluntară în acest parc, ne scoteau obligatoriu. Am fost de faţă când s-a montat fântâna. A fost turnată din bucăţi. Jetul de apă înalt de vreo doi metri cădea pe primul platan, iar în coborâre lua o formă ca de floare. Avea un joc de lumini cu patru culori, încă de la punerea în funcţiune, în primăvara anului 1950. Acum, prin anveloparea asta a bazinului, iese o panaramă. Cum să faci modernizare la o lucrare artistică modificând originalul?"

Dan Mateescu, sculptor: "Fântâna este o lucrare de for public, nu are voie nimeni să o modifice. Arăta frumos în ansamblu, cum să o modifici? Este o mare greşeală că s-a făcut aşa. Acum nu mai are niciun aspect. Nu ştiu cine ia asemenea hotărâri, fără să consulte şi nişte oameni care se pricep la artă."

Ştefan Buţurcă, pictor: "Fântâna asta, ca stil, o mai întâlnim şi în alte locuri. Nu se poate modifica o lucrare la întâmplare. Personal nu sunt de acord cu aşa ceva, pe mine nu m-a consultat nimeni".

Societatea "Zone Verzi Tec" SRL, care a depus la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional din Galaţi proiectul "Modernizare fântână arteziană parc Al. I. Cuza", dosar tehnic al lucrării, se angaja, printre altele, să nu modifice forma iniţială a fântânii şi nici suprafaţa construită. Anveloparea părţii de jos a fântânii şi ridicarea cotei de înălţime sunt elemente care demonstrează tocmai contrariul obligaţiei asumate. Asta în ciuda unor benefice reparaţii ale instalaţiilor de iluminat, scurgere, recirculare, golire şi filtrare a apei.

Direcția de Cultură Galaţi precizează clar că fântâna arteziană, deşi neînscrisă în lista monumentelor istorice, este o lucrare de for public aflată în zona de protecţie a monumentului istoric "Banca Tecuci, azi Biblioteca Municipală". Direcţia a acordat aviz favorabil, cu condiţia ca la începerea lucrărilor de finisaj să se încheie un proces verbal cu un reprezentant al instituţiei, pentru stabilirea materialelor folosite. Documentul nu a fost însă întocmit, iar lucrările continuă, fără să fi fost consultat vreun specialist, aşa cum este condiţionat acordul Direcţiei.


Invitaţie la atitudine

Cotidianul "Viaţa liberă" va găzdui, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Vrem să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus. Drept urmare, toţi cei care vor să se implice şi consideră că pot ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului sunt aşteptaţi cu texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4977 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Martie 2016 19:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.