Povestea unei familii de REFUGIAȚI. Războiul i-a determinat să fugă în orice colţ de lume

Povestea unei familii de REFUGIAȚI. Războiul i-a determinat să fugă în orice colţ de lume
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Pe 3 martie, la Centru Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil (Centrul pentru Refugiaţi) din Galaţi au ajuns 15 refugiați, plecaţi din Grecia cu ajutorul Organizației Internaționale pentru Migrație. Printre aceştia se numără şi familia Aboaisa, doi adulţi şi trei copii minori.

Au doar opt zile de când au ajuns în oraşul nostru, dar îşi doresc să rămână aici în ciuda faptului că au auzit doar lucruri rele despre ţara noastră. Cei cinci s-au integrat foarte bine în Centrul pentru Refugiaţi, iar capul familie, Mohamed a început deja să gătească pentru celelalte persoane din centru, mai ales că are avantajul de a fi bucătar de profesie.

Deşi au ajuns într-o ţară fără războaie şi au întâlnit oameni care îşi doresc să îi ajute, Mohamed, de 39 de ani, şi soţia sa, Khaieria, de 37 de ani, retrăiesc momentele de groază prin care au trecut parcurgând drumul din Siria până la Galaţi.

“Lucram în Liban ca bucătar. M-am întors în Siria pentru că în Liban regulile pentru noi erau foarte grele. La noi nu este pace. Oricând poate veni o bombă sau o rachetă asupra noastră. Pentru siguranţa mea şi a copiilor mei, am hotărât să plec. Şcolile s-au închis. Nu am avut o ţară ţintă, dar vreau o ţară cu pace. Nu ştiam de România, voiam în Germania. Am plecat acum vreo trei luni. Am călătorit pe jos, cu maşina, cu vaporul. Am avut 9.000 de dolari la noi. M-am mai şi împrumutat. Prin toate ţările am călătorit ilegal. Am plătit pentru tot, nimeni nu te întreabă dacă ai copii, ci câţi bani ai în buzunar. Am mers trei ore pe jos, cu copii, pentru a ajunge din Siria în Turcia. Din Turcia am ajuns în Grecia. Călăuza nu ne-a lăsat să ne odihnim. M-am gândit că nu voi ajunge în Europa. De mai multe ori m-am gândit la asta. Când mergeam dinspre Siria spre Turcia, prin pădure, nu ştiam cum să mă întorc acasă. Şi când eram pe vapor am stat trei ore jumate până ne-a salvat un pescar. Am stat nouă zile în arest după ce ne-a salvat de pe vaporul care se scufunda. Tot drumul ne-a fost frică, dar cel mai frică ne-a fost pe mare pentru că eram foarte mulţi pe vapor”, povesteşte Mahomed.

“Nu am motiv să omor pe nimeni”


Tot timpul a vrut să se întoarcă acasă. Dar, un singur gând i-a dat putere şi a ajuns, până la urmă în Grecia, unde a stat o lună şi jumătate, după care a fost relocat, alături de familia sa, în România. “Gândul la ce este în Siria m-a determinat să merg mai departe”, îşi aminteşte sirianul.

Nu a avut o ţintă pentru destinaţia finală, dar şi-a dorit să ajungă undeva unde este pace. Teroarea prin care a trecut acasă l-a determinat să lupte şi să îşi ducă familia în orice alt colţ de lume. Copiii săi, deşi au doar patru ani, respectiv şapte luni, retrăiesc şi acum zilele petrecute în Siria. “Am fost cerut de armată şi nu am vrut să mă amestec în război. Nu am vrut să omor pe nimeni. Şi dacă nu mă ia armata, mă iau ceilalţi. Nu am motiv să lupt şi să omor pe nimeni Am lăsat acasă unchi, mătuşi, familia, tatăl meu este decedat. Mama mai trebuie să plece de acolo. Sper să o aduc şi pe ea aici. În ultimele două zile petrecute acasă, nu am ştiut ce este liniştea. Avioanele ruseşti bombardau, nu am ştiu ce este somnul. Copiii şi acum tresar în somn. Am vrut să îi las în Liban, să plec eu şi după aceea să îi iau din Liban, dar soţia mi-a spus că ori murim cu toţii, ori trăim cu toţii”, ne-a mai spus bărbatul.

Nu se aştepta să îi fie bine în România


Timp de o lună şi jumătate a stat în Grecia. A auzit doar cuvinte urâte despre România, dar s-a decis să vină în ţara noastră, despre care, când era în Siria, nici nu ştia că există. Acum se bucură că a făcut această alegere şi vrea să rămână la Galaţi, şi asta datorită oamenilor întâlniţi aici. “Nu am auzit cuvinte frumoase despre România. Nu era nimic oficial, dar se spunea că sunt oameni săraci, că centrele de refugiaţi sunt vai de capul lor, că trebuie să cerşeşti ca să mănânci, dar când am venit am văzut cu totul altceva. Când am ajuns în România, m-am schimbat la 180 de grade. Sunt oameni foarte buni, ne tratează foarte bine. Am ieşit afară din Centru cu soţia şi oamenii ne-au primit foarte bine. O domnă le-a dat fructe copiilor, o alta le-a dat bani”, ne-a explicat Mohamed, care ne-a mărturisit că îşi doreşte să primească drept de muncă pentru a se putea angaja ca bucătar.

Spre deosebire de Mohamed, soţia sa, Khaieria, nu a lucrat niciodată. Cu toate acestea îşi doreşte să facă cursuri de cosmetică şi să lucreze în acest domeniu la Galaţi. Khaieria este singura femeie din Centrul pentru refugiaţi din Galaţi şi asta îi face şederea mult mai grea, dar este decisă să nu renunţe.

Cei doi soţi, ca şi ceilalţi refugiaţi aduşi la Galaţi, au trecut deja prin procedura depunerii cererii de azil, în cadrul căreia au fost amprentați și fotografiați, datele fiind incluse într-o bază europeană de date. În urma depunerii cererii, în maximum 30 de zile, ei trebuie să primească un răspuns. Dacă nu sunt mulţumiţi de acest răspuns, acesta poate fi contestat în instanţă. Până la soluţionarea contestaţiei, refugiaţii stau în Centru, pot ieşi în oraş pentru câteva ore pe baza documentului provizoriu de identitate pe care îl primesc, se autogospodăresc, cu cei 16 lei pe care îi primesc zilnic de la statul român.

CITEȘTE ȘI: Primul lot de imigranţi a fost întâmpinat cu proteste/ Refugiaţii, aduşi la Galaţi într-o discreţie totală

Citit 4245 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2016 18:51

11 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 13 Martie 2016 23:12
  5.13.140.***
  @silion - 3 clase poate ai tu ca bun simt si exprimare publica! Eu cunosc N meserii, nu mor de foame... dar nici nu-mi convine sa ma zbat pentru cateva sute de euro intr-un stat european care urla 5000E pib pe locuitor când real nu va sari niciodata de nici 500!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Catavencu
  Duminică, 13 Martie 2016 21:29
  5.13.223.***
  Așa este, este război in Siria si oamenii trebuie ajutati. Eu unul nu m as fi grăbit sa ii invit in europa le as fi creat o zonă sigură si le as fi dat de munca la ei in zonă. Dar se pare ca planurile europei sunt mult mai ambițioase. O întrebare pentru refugiați: cum si au dat ei seama ca avioanele erau rusești?
  1
  4
  Raportează
 • postat de propunere
  Duminică, 13 Martie 2016 19:00
  95.76.32.***
  propun ziarului VIATA LIBERA sa desfasoare o campanie de ajutorare a celor ce vin la noi. concret, intr-un punct stabilit, linga un chiosc VL sa existe o masina ce aduna ajutoare, imbracaminte pentru adulti si copii. sau poate altfel.....ar fi un gest de umanitate si in spirit crestin de ajutor a galatenilor pentru cei ce vor locui in orasul nostru, cu noi.....bravo "galatean cu suflet", ideea e a ta si poate ziarul o dezvolta ca sa aratam cum sint de fapt galatenii adevarati......
  1
  1
  Raportează
 • postat de wellcome
  Duminică, 13 Martie 2016 14:51
  95.76.32.***
  zidul chinezesc, al berlinului, garduri de sirma ghimpata pazite de soldati cu mitraliere si ciini sint lucruri de care umanitatea incepe sa le uite. in era internetului cu viteza din ce in ce mai mare, a incercarii de a duce pe planeta marte oameni este aberant sa crezi ca hotarele unui stat mai pot fi altceva decit o linie trasa pe o harta. sint sigur ca in citeva zeci de ani maxim o suta poate nici nu vor mai fi nationalitati ci doar locuitori ai pamintului. asta e cursul firesc de dezvoltare a rasei umane, si nu ingradiri, incalcari a demnitatii ce inca mai exista . globalizarea se va face, indiferent ca vor unii sau nu iar umanitatea se va dezvolta spre un sistem de viata globalizat. sa dam dovada de civilizatie si sa-i primim pe toti ce vor sa vina la noi si sa-i ajutam sa se integreze in societate........ insa sint sigur ca putini vor fi cei ce vor sa vina pentru ca la noi inca domneste coruptia, hotia si abuzul functiei de partid in scopul acumularilor de averi. e atitudinea alesilor, evazionistilor, baietilor destepti, smecherilor ce nu le pasa de 1-2 ani in puscaria luxoasa a lor in schimbul unor averi ce le permite sa traiasca in huzur ei si progeniturile lor.
  3
  6
  Raportează
 • postat de rodax
  Duminică, 13 Martie 2016 14:28
  109.103.134.***
  refugiatii astia or sa ajunga sa aiba mai multe drepturi decat bastinasii.
  2
  6
  Raportează
 • postat de Silion
  Duminică, 13 Martie 2016 13:36
  5.13.159.***
  Iancu jianu la 3 clase ale tale ce salariu vroiai pe luna?
  3
  2
  Raportează
 • postat de hehe
  Duminică, 13 Martie 2016 11:47
  5.13.207.***
  Articol menit sa starneasca compasiunea si sa pregateasca terenul pentru cota de 4000 sau 6000, nu mai stiu exact, de refugiati destinata Romaniei. Vad ca toata lumea ii plange pe refugiati uitand (si ei si guvernul) ca multi romani se zbat intr-o saracie lucie si nimeni nu face nimic pentru ei, acelasi guvern care s-a incapatanat ani de zile sa scoata Moldova de pe harta devoltarii economice a Romaniei. In conditiile in care multi romani au venituri cu mult sub cele alocate pentru refugiati, consider sosirea acestora inoportuna si obligativitatea cotelor un mare abuz din partea uniunii europene. Asta numai dpdv economic. Daca ne mai uitam si la inregistrarile cu faptele de care-s capabili acesti refugiati avem toate motivele sa nu privim cu ochi buni sosirea lor. Dar despre asta altadata.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Galatean cu suflet
  Duminică, 13 Martie 2016 09:48
  79.116.127.***
  Cum as putea sa ofer cate ceva acestei familii? Cu cine trebuie sa iau legatura?
  4
  5
  Raportează
 • postat de ...
  Duminică, 13 Martie 2016 00:15
  5.13.166.***
  Acesti oameni trebuie incurajati,si nu primiti cu proteste asa cum au procedat gresit unii dintre conationalii nostri fara pic de suflet.Daca Doamne-fereste ar incepe un razboi si in RO si ar fi nevoiti sa plece intr-o tara unde e pace si liniste,cei ce sant contra refugiatilor le-ar conveni sa fie huiduiti sau primiti cu ostilitate?Eu unul nu ridic un pai sa mai lupt pt tara asta,fiindca nici ea nu face nimic pt mine,locuri de munca nu ne ofera,doar unde sa muncesti foarte multe ore si pe mai nimic,amenzi ne ofera pt orice (daca bei o bere pe banca in fatza blocului sau faci un gratar,daca mananci seminte,daca nu traversezi pe zebra,daca nu gasesti loc de parcare si parchezi pe trotuar iar amenda,etc.).In concluzie,tragand linie si punand totul pe cantar,autoritatile mai mult ne incurca si ne taxeaza decat sa ne ajute sa traim decent si cu un serviciu bine platit,ca in alte tari,asa ca eu de ce as lupta pt tara?asa ca in caz de razboi si eu as proceda la fel ca refugiatii,vand tot,casa,masina,si ce mai am si o sterg unde e liniste si pace.Au trecut vremurile cand se merita sa lupti pt RO,fiindca atunci iti oferea ceva (casa,servici,etc),acum nu se mai merita.
  17
  21
  Raportează
 • postat de galatean
  Duminică, 13 Martie 2016 00:02
  92.80.174.***
  Nu va amagiti asa usor. Vor fi suficienti cretini care sa va doreasca raul, sa va ceara sa plecati inapoi in Siria etc. Mentalitatea de ev mediu e inca prezenta la multi, inclusive la tineri - fie din nestiinta provocata de lipsa educatiei, fie din prostia indusa de "lideri". Daca nu veti face greseli (vis-à-vis de lege, in primult rand), va va fi bine.
  14
  18
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 12 Martie 2016 23:11
  5.13.138.***
  Eu sunt cetatean roman si am drepturi. Primesc 12 lei zilnic ptr 6 luni, dupa apr 3 ani de munca legal si 4-5 la negru! (ca albi sunt in africa).
  Dupa care nu pot cere azil in alta tara pentru ca sunt persecutat si abia cu pile imi pot gasit loc de munca cu traditionalul 750 de lei in mana!
  Mai mai bine ma duc la dmn Merkel sa o trag de maneca, tot il batea pe base pe umar gen ce faci tatutzu te pierzi in multime... e mai greu cu nulitatile! Sa traiti bine guvernantilor de 26 de ani cum traiesc eu acuma!
  8
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.