Minorii vor beneficia de două consultaţii stomatologice gratuite

Minorii vor beneficia de două consultaţii stomatologice gratuite
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

*Noile modificări au scopul de a creşte accesul la servicii medicale atât pentru asiguraţi, cât şi pentru neasiguraţi

Tinerii care nu au împlinit încă 18 ani vor putea beneficia de două consultaţii gratuite pe an, la medicul dentist, şi nu de una, aşa cum era prevăzut până acum. Modificarea apare într-o Hotărâre de Guvern adoptată miercuri, 16 martie, privind noul Contract-cadru şi pachetele de servicii medicale pentru anii 2016-2017. Acelaşi document prevede ca, tot în domeniul medicinei dentare, să se introducă serviciul de obturaţie a dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei.

Documentul adoptat aduce o serie de noi facilităţi pentru asiguraţi şi în segmentul specialităţilor clinice. Astfel, în cadrul procedurilor de diagnosticare de complexitate medie, au fost introduse electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii, iar în cadrul procedurilor terapeutice/tratamentelor medicale complexe a fost inclus tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale. Totodată, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate, pentru specialităţile paraclinice, a fost introdus RMN-ul la sâni nativ şi RMN-ul la sâni cu substanţă de contrast.

Modificări valabile de la 1 aprilie

În domeniul serviciilor oferite în spitale, atât pentru internarea continuă, cât şi pentru spitalizarea de zi, se precizează că nu este necesară prezentarea biletului de trimitere în cazul pacienţilor care au scrisoare medicală la externare cu indicaţie de revenire pentru internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie aflaţi în programul naţional de hemofilie.

Nu în ultimul rând, în privinţa dispozitivelor medicale pentru proteza de gambă, a fost introdus tipul de proteză modulară cu manşon din silicon şi la proteza parţială de mână a fost introdusă proteza de deget funcţională simplă acordată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3-18 ani cu malformaţii congenitale.

Actul normativ va intra în vigoare pe 1 aprilie. Tot după 1 aprilie vor fi făcute publice şi sumele de bani alocate pentru punerea în aplicare a acestor modificări.

Problema fondurilor

În momentul în care proiectul acestei hotărâri de guvern a fost anunţat, la începutul lunii martie, majoritatea medicilor au salutat modificările introduse în scopul creşterii accesului la serviciile medicale atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru cele neasigurate medical. Totul, cu o singură condiţie: sumele de bani alocate de la stat să fie suplimentate.

"În măsura în care se vor acorda şi bani în plus, prevederea este una cum nu se poate mai potrivită, pentru că poţi urmări mult mai bine starea danturii copilului. Problema apare însă atunci când impui o astfel de măsură, fără a asigura şi o fondurile necesare. În prezent, plafonul acoperit lunar de casa de asigurări este de 1.300 de lei pentru un medic dentist simplu, de 1.600 de lei pentru un medic dentist specialist şi de 1.900 de lei, pentru un medic dentist primar. În cazul în care medicul stomatolog profesează în mediul rural, plafonul este majorat cu 50 la sută. Iar aceşti bani sunt destinaţi tuturor categoriilor de pacienţi, nu doar copiilor. Eu, la cabinet, epuizez acest fond încă din prima zi a lunii. Cum să-i reprogramez apoi pe toţi copiii care vin ulterior? Bineînţeles că îi tratez, chiar dacă nu primesc bani pentru acest lucru", explica, în momentul publicării acestui proiect, dr. Carmen Marcu, medic dentist primar şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Galaţi.

Citit 1407 ori Ultima modificare Vineri, 18 Martie 2016 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.