Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
3 comentarii

Legea nr. 15/2016, care a intrat în vigoare pe 17 martie, a  tăiat adânc în cheful fumătorilor, care au aflat că nu-şi mai pot exersa viciul oriunde, de fapt, nu mai pot fuma aproape pe nicăieri, pentru că spaţii special amenajate pentru fumători încă nu s-au inventat. În opinia guvernului, spaţiu public închis – adică locul unde nu mai ai voie să aprinzi ţigara - reprezintă toate incintele care au un acoperiş şi doi pereţi, fie ei de cărămidă, termopan sau lemn, indiferent de caracterul temporar sau permanent al acestora. Mai exact, nu ai voie să fumezi la birou, în instituţiile publice, în baruri, discoteci, cluburi sau restaurante. Cum legile la noi în ţară lasă loc la interpretări, au apărut şi situaţii la limita ridicolului! Potrivit guvernului, este permis fumatul în maşina personală, dar nu şi în maşina de serviciu sau în taxi. Fumătorii nu-şi mai pot aprinde ţigara în refugiul acoperit al staţiei de autobuz, dar pot face acest lucru păşind câţiva metri în afara staţiei. Pe acelaşi principiu, nu se fumează în spaţiile comune ale clădirilor în care locuiţi: cu alte cuvinte poţi aprinde liniştit o ţigară în uşa apartamentului tău, dar nu ai voie să păşeşti în casa scării cu ţigara aprinsă. Când vine vorba despre excepţii, poţi fuma liniştit în două locuri: acasă la tine, dacă fumul nu se duce rotocol la vecinii ce te pot reclama, sau la închisoare, fumatul nefiind interzis în celulele pentru deţinuţii din penitenciarele de maximă siguranţă. Descurajante sunt sancţiunile prevăzute de lege: angajaţii pot lua un simplu avertisment, dar pot ajunge şi la reducerea salariului sau chiar desfacerea contractului de muncă din această cauză. În plus, fumătorii care încalcă legea pot primi amenzi de la 100 la 500 de lei, iar proprietarii de clădiri în interiorul cărora se fumează riscă amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei.

Studenţii - pro şi contra legii antifumat


În Campusul Alexandru Ioan Cuza, dar şi în Universitate, legea antifumat a împărţit studenţii în două tabere.  "Sunt de acord cu această lege, pentru că cei ce nu fumează nu trebuie să suporte fumul sau mirosul. În plus, se mai înlătură şi din fumatul pasiv, mai ales în cafenele, unde era dezastru,” spune Andreea R., studentă la Facultatea de Medicină din Galaţi.

“Este dificil ca o simplă lege să tulbure libertatea, exuberanţa, curiozitatea, zburdălnicia studenţiei. Ca martor ocular pot mărturisi că noua lege nu a adus mai puţin fum pe holurile căminului sau în cluburi, ci doar în localurile care nu mai sunt la fel de pline în pauzele dintre cursuri. Probabil nişte amenzi ar putea să grăbească eliminarea obiceiului de a fuma în interior. Nu sunt fumătoare, dar nici împotrivă fumatului în interior, atâta timp cât există spaţii special amenajate. Cred că legea este formulată radical şi că este o idee bună să fie revizuită. Mi s-ar părea mult mai benefică o lege care să presupună interzicerea comerţului cu produse alimentare modificate genetic, care conţin aditivi alimentari, plastic, parfum şi alte substanţe care cresc numărul bolnavilor şi implicit, mortalitatea,” explică Georgiana H., studentă la S.I.A.

"Cred că erau alte lucruri mai importante de făcut, spune Georgiana P., studentă la Galaţi. Nu avem spitale şi nici şcoli, în schimb avem o lege antifumat. Nu mi se pare că am rezolvat problemele importante ale ţării şi nici că intrăm astfel în rândul europenilor.”

Între timp au apărut nemulţumiri în rândul "aleşilor”


Câţiva parlamentari, care sunt de părere că legea îi discriminează pe cei peste cinci milioane de vicioşi, au depus deja  o serie de amendamente la actul normativ. Rămâne de văzut ce schimbări vor fi aduse legii şi cum vor fi afectaţi pe viitor fumătorii.

Citit 1844 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:22

3 comentarii

 • postat de Fumatoare Miercuri, 30 Martie 2016 08:00 89.136.7.*** Link la comentariu
  0
  1

  INTREBARE:
  Scrieti: "În plus, fumătorii care încalcă legea pot primi amenzi de la 100 la 500 de lei, iar proprietarii de clădiri în interiorul cărora se fumează riscă amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei."
  Pai daca PROPRIETARUL este amendat, inseamna ca daca o profesoara fumeaza intr-o scoala, va fi amendata PRIMARIA???? Si NU directoarea (cum ne-a spus)???? Cum primaria este proprietarul scolilor, primarul va trebui amendat, nuuuuuuuuu???

  Raportează
 • postat de Dante Marți, 29 Martie 2016 14:15 46.97.3.*** Link la comentariu
  8
  9

  Probleme adevarate ale tarii sunt altele (vezi haosul din sistemul sanitar, din sistemul de invatamant, coruptia si pedepsele de 2 lei din justitie), nu legea antifumat. Nu ca ea nu ar fi buna. Dar s-au rezolvat toate problemele si ramasese numai fumatul. Si apropo in lumea civilizata sunt amenajate spatii speciale pentru fumatori.

  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara Marți, 29 Martie 2016 11:55 91.208.234.*** Link la comentariu
  7
  20

  Prima lege din ultimii ani care ne aduce cu un pas mai aproape de lumea civilizata.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.