Evaluaţi acest articol
(68 voturi)
4 comentarii

Când călătoresc, privesc cu mare atenţie spectacolul oferit de natură, locuri şi oameni. Sunt atent la detalii, care, deşi uneori par nesemnificative, fac întotdeauna diferenţa şi ne pigmentează existenţa. Acord o importanţă deosebită porţilor de intrare în localităţi, indiferent de mărimea lor. Fie că sunt aeroporturi, porturi, gări, autogări sau intrari din tunele sau şosele, acestea arată respectul pe care comunitatea îl arată atât faţă de cetăţenii cetăţii, cât şi faţă de cei care, vizitatori fiind, ar trebui fie să revină, fie să facă recomandări pozitive către potenţiali turişti.

M-am aventurat într-o călătorie cu trenul la Sibiu, astfel încât am luat contact cu Gara din Galaţi, pe care am comparat-o cu cea din Brăila! Romanticul Gabriel Dorobanţu ar putea susţine un concert de succes în Gara Galaţi, în care, cu siguranţă, nu va mai reveni nimeni. De ce? Pentru că este o gară mică, nu la propriu, ci figurat, conceptual, nefuncţională, urâtă şi sinistră. Pasajele supraterestre arată ca nişte tobogane camuflate ale unor fabrici abandonate. În cel mai fericit caz, ferestrele ar fi trebuit să aibă formă circulară. Aspectul este deplorabil, nicidecum de gară finalizată după mulţi ani de chinuri, în secolul 21. Nu mă consolează gândul că asta merităm!

Ajungând în Gara din Brăila, cochetă şi curată, pentru un moment am avut senzaţia că mă aflu de fapt în Transilvania. Larma stârnită de cei care au urcat m-a readus la realitate.

Aristotel spunea că suntem ceea ce facem în mod repetat! Nu trebuie să ne mire că, dacă tot ce facem vizează mediocritatea, excelenţa se va îndepărta tot mai mult de oraşul nostru.

Cred că putem şi merităm mult mai mult!

Citit 2152 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:21

4 comentarii

 • postat de Levens Lidmann Miercuri, 30 Martie 2016 20:27 92.85.145.*** Link la comentariu
  22
  2

  Da mă. Atunci du-te nene în Transilvania ta unde spre deosebire de gara Galați acolo mișună de țigani, vagabonzi, aurolaci și bețivani! !! Exemplu: gara Brașov unde în pasaj m-a izbit un puternic miros de rahat și pișat! La fel în Cluj-Napoca unde mișună și acolo aurolaci la greu. Ei bine. ..așa cum e gara Galați blamata de unii, este curată și lipsită de aurolaci, golani și derbedei. Poliția TF își face treaba și datoria pe bune! !! Dar nene Fetecau. ..la Brăila la closet ai fost? ????? Îți spun eu: acum 3 luni, acum 1 lună acum 2 săptămâni și. ..alalaltaieri, sunt veșnic învelite în ,,celofane" pisoarele, iar closetele lor put a latrine de campanie! !! Rahatul împrăștiat pe jos și ușile pline de jeg. Apă curentă pentru spălat pe mâini. ..LIPSĂ! Uscătoare de mâini. ..lipsă!
  ...Auzi ce exemple penibile. ...Neneeee. merg cu trenul prin România asta de nu mă poate nimeni contrazice în niște chestii! Da! Gara Galați nu este frumoasă, dar este decentă și mult mai cochetă decât. ..spelunca aia ce era înainte! !!! Vrei exemplu de Eurogara de prost gust și nefuncțională dar care a costat MAI MULT decât Gara Galați? ??? Eurogara Drobeta Turnu-Severin! !!! Are o pasarelă din parc către gara. ...nefunctionala. Doar UN SINGUR chioșc amărât unde vând o. ..țigancă si-un borât acareturi, rahaturi și ,,balegă în franjuri". În rest pustiu. Dar mulți golani și derbedei care dorm pe-acolo. Hai. ..nu ne mai prostiți cu astfel de ,,harticole" că nu suntem atât de proști și tâmpiți. Iar la cât de des merg cu trenul față de dumneata, cred că știu gara Galați cu mult mai bine și nu are rost acest articol penibil și plin de frustrare!

  Raportează
 • postat de ss Miercuri, 30 Martie 2016 17:24 79.116.96.*** Link la comentariu
  0
  20

  Cine e proiectantul care a facut asemenea hidosenie?!!! Parca e un container amplasat provizoriu, era greu tare sa faca deschiderea ca orice intrare normala perpendiculara pe sol si geamurile sa le pozitioneze asemenea.....a studiat la spiru haret srl?

  Raportează
 • postat de steel Miercuri, 30 Martie 2016 16:46 2.34.195.*** Link la comentariu
  38
  7

  E-XE-CRA-BIL.... E-XE-CRA-BIL.... E-XE-CRA-BIL... E-XE-CRA-BIL.... E-XE-CRA-BIL

  Raportează
 • postat de Marian Coman Miercuri, 30 Martie 2016 13:16 84.117.45.*** Link la comentariu
  0
  56

  Foarte bine puctat! De cate ori trec pe acolo ma apuca greata. Exact hidos arata acele tomberoane de pasarele... zici ca e banda transportoare de minereu la nu stiu ce furnal din combinat. Un oras dezgustator din punct de vedere estetic!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.