Gălăţenii pot merge din nou la MEDICII DE FAMILIE, după reluarea activităţii normale de la CABINETELE MEDICALE

Gălăţenii pot merge din nou la MEDICII DE FAMILIE, după reluarea activităţii normale de la CABINETELE MEDICALE
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Medicii sunt nemulţumiţi de măsurile prevăzute în Contractul-cadru încheiat cu Casa de Sănătate * Unii doctori au continuat să ofere consultaţii gratuite chiar şi în cele două zile de protest


Medicii de familie din judeţul Galaţi au decis reluarea activităţii normale de la cabinete, după ce vineri şi luni mulţi dintre ei nu au mai acordat servicii medicale în baza contractului încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Astfel, consultaţiile la medicul de familie îşi reiau de astăzi cursul obişnuit, pacienţii asiguraţi putând suna din nou pentru programări.

Ce i-a nemulţumit pe medici

În cursul zilei de joi, 31 martie, medicii de familie din toată ţara anunţaseră că refuză să semneze actele adiţionale necesare pentru Contractul-cadru valabil până la sfârşitul lunii iunie a.c. Decizia medicilor a fost cauzată de condiţiile prevăzute în Contractul-cadru pentru domeniul medicinei de familie. Reprezentanţii medicilor spun că documentul prevede prea multe proceduri birocratice. O altă nemulţumire a medicilor este legată fondurile insuficiente alocate către medicina de familie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în condiţiile în care toate cheltuielile cu utilităţile de la cabinet au crescut în ultimul an.

Unii medici au oferit consultaţii gratuite

Toată povestea a început după ce CNAS nu a trimis pentru semnare actele adiţionale la Contractul-cadru cu cel puţin cinci zile înainte de expirarea (31 martie a.c. - n.r.) contractelor actuale dintre medici şi Casă. Pornind de la această neînţelegere, medicii au anunţat că nu mai eliberează reţete compensate şi gratuite şi nici bilete de trimitere, de la 1 aprilie, tocmai pentru că nu mai există un contract între cele două părţi şi astfel ar funcţiona în ilegalitate.

În ciuda anunţului făcut de Patronatul Medicilor de Familie, nu toţi doctorii s-au conformat, unii dintre ei alegând să ofere în continuare servicii pe baza contractului încheiat cu CJAS Galaţi. "Vă pot spune că în judeţul Galaţi, vineri şi luni, majoritatea medicilor de familie nu au lucrat pe baza contractului cu Casa de Asigurări. Au fost şi colegi care au ales să lucreze, însă fiecare face aşa cum crede de cuviinţă. Acesta a fost un semn de avertisment din partea noastră. De marţi, ne reluăm activitatea, însă dacă viitorul Contract-cadru, programat să intre în vigoare de la 1 iulie, nu va aduce modificările pe care noi le cerem de atâta timp, protestul va fi unul pe o perioadă nedefinită. Măsurile impuse medicilor de către CNAS sunt umilitoare atât pentru aceştia, cât şi pentru pacienţi", a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Potrivit doctorului Mărăşescu, marea majoritate a pacienţilor a înţeles încă de vineri cum stau lucrurile, motiv pentru care luni nu au mai venit la consultaţii, ci doar au sunat pentru a se reprograma.

Medicii au început să semneze actele adiţionale

"Până luni, la ora 12,00, atunci când am făcut raportarea către CNAS, 85 de medici de familie din judeţul Galaţi veniseră la sediul Casei pentru a semna actele adiţionale la Contractul-cadru. Vineri şi luni niciun asigurat din Galaţi nu a depus sesizări vizând activitatea medicilor de familie", a precizat Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

În judeţul Galaţi există 252 de medici de familie aflaţi în contract cu Casa de Sănătate.

Citit 2095 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Aprilie 2016 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.