Cum să gestionezi furia copilului tău

Cum să gestionezi furia copilului tău
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Furia este un sentiment pe care fiecare dintre noi îl trăieşte, încă de la cele mai mici vârste. În copilărie, sentimente precum furie, tristeţe, teamă sunt foarte greu de gestionat, cu atât mai mult cu cât acest gen de trăiri este catalogat de către adulţi ca fiind „rău”, „negativ”, de care trebuie sa ne ferim. În realitate, însă, nu ne putem feri de astfel de situaţii, oricât de mult am încerca. De aceea, este indicat să ne învăţam copiii, încă de la cele mai mici vârste, cum să gestioneze aceste emoţii puternice. Iată câteva sfaturi pe care părinţii le pot aplica pentru a-şi învăţa copiii să gestioneze furia.

Fă distincţie între persoană, emoţie şi comportament

Copilul trebuie să ştie că furia nu este ceva rău. Este un sentiment ca toate celelalte şi că îl înţelegi când este furios. Nu îl respinge pentru că e furios. Dacă în urma furiei are un comportament care îi poate face rău sau poate răni persoanele din jur, cel mai bine este să-l scoţi din mediul respectiv. Însă stai lângă el şi asigură-l că faci asta doar pentru a-l împiedica să se rănească şi că nu îl pedepseşti.

Învaţă-l să gândească!

Nu îi transmite mesajul că furia este un sentiment negativ de care trebuie să scape cât de repede posibil, ci învaţă-l să gândească ce are de făcut atunci când este nervos: tehnici de calmare, cum ar fi respiraţie profundă, pauză, până când trece criza. Iar când se linişteşte, să ia decizii în consecinţă.

Exprimare pozitivă a furiei

Specialiştii spun că e bine să-ţi înveţi copilul că îşi poate exprima furia şi în alte moduri decât să „răbufnească”. Poate desena furia sau o poate scrie, dacă e mai mare. De asemenea, o plimbare prin natură îi poate face bine.

Îmbunătăţirea comunicării

Copiii se înfurie foarte repede având în vedere lipsa mijloacelor şi a posibilităţilor de a face toate lucrurile pe care şi le doresc. De aceea, este indicat să-ţi înveţi copilul să comunice, să-ţi spună frustrările, trăirile, nevoile, astfel încât să îl poţi ajuta în rezolvarea situaţiei.

Fii un model bun

Ultimul, dar nu cel din urma factor important în modelarea copiilor este modelul părinţilor. Un părinte care fierbe non-stop, care îşi manifestă frustrările în cele mai explozive moduri, nu va reuşi să-i transmită copilului că trebuie să-şi menţină calmul. În schimb, un părinte echilibrat, liniştit, care face exact acele lucruri despre care îi vorbeşte celui mic, va transmite cu totul alte mesaje prin comportamentul său. Nu ezita să vorbeşti cu copilul despre furia ta, atunci când te-ai liniştit. Explică-i de ce ai fost furios, ce ai făcut să te calmezi şi ce soluţii ai găsit pentru rezolvarea situaţiei, după ce te-ai calmat.

Citit 1458 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2016 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.