PREMIERĂ editorială la Galaţi. Supliment al revistei Danubius, lansat în prezenţa ambasadorului Bulgariei
Foto: În imagine, de la stânga la dreapta: Iavor Stoyanov, ambasadorul Aleksandar Filipov, Cristian Căldăraru şi Marius Mitrof (Foto ”Viața liberă”, Remus Basalic)

PREMIERĂ editorială la Galaţi. Supliment al revistei Danubius, lansat în prezenţa ambasadorului Bulgariei
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Editura Muzeului de Istorie Galaţi a lansat un supliment special al revistei Danubius, primul număr fiind dedicat atât comunităţii bulgare din Galaţi, cât şi istoriei familiei Geshov. Suplimentul din seria "Acta Symposium" a fost lansat, luni, 18 aprilie, la Muzeul "Casa Colecţiilor" (fosta farmacie Ţinc - n.r.), în prezenţa ambasadorului Republicii Bulgare în România, Aleksandar Filipov.

"Lansarea acestui volum este o dovadă în plus a relaţiilor deosebite stabilite de-a lungul timpului între ţările noastre. Mă bucur că fluviul Dunărea, nu ne separă, ci ne uneşte. Fac astfel un pod în timp, din trecut către zilele noastre, pentru a spune că România este al treilea partener economic al Bulgariei din Uniunea Europeană. Mai mult, cei mai mulţi turişti care vizitează Bulgaria sunt români şi vrem ca lucrul acesta să se menţină şi de acum înainte", a precizat Aleksandar Filipov.

La rândul său, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru, a ţinut să amintească faptul că evenimentul cultural desfăşurat ieri la Galaţi este o premieră pentru judeţul nostru, având în vedere că primul număr al lucrării Danubius Acta Symposium conţine articole scrise în trei limbi: română, engleză şi bulgară. De traducerea articolelor din română în limba bulgară s-a ocupat Iavor Stoyanov, doctor în istorie şi consilier în cadrul Ambasadei Republicii Bulgariei la Bucureşti. Dr. Stoyanov a fost, de asemenea, prezent la eveniment.

Autori gălăţeni în noua lucrare

Deşi acum, practic, inexistentă în Galaţi, comunitatea bulgară a fost bine reprezentată în oraşul nostru, până spre începutul secolului al XX-lea. Printre autorii care au contribuit cu studii la elaborarea lucrării lansate ieri se numără şi doi gălăţeni. Este vorba despre Marius Mitrof (consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi), care a scris studiul "Casa Geshov - O istorie necunoscută a unui monument istoric din Galaţi", şi de muzeograful Valentin Bodea, care a întocmit cercetarea "Aspecte ale comunităţii bulgare din Galaţi".

Citit 1450 ori Ultima modificare Luni, 18 Aprilie 2016 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.