SFATUL MEDICULUI: Diagnosticat în stadii incipiente, CANCERUL poate fi VINDECAT

SFATUL MEDICULUI: Diagnosticat în stadii incipiente, CANCERUL poate fi VINDECAT
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Peste 16.000 de gălăţeni bolnavi de cancer se aflau în evidenţele medicilor, la sfârşitul anului trecut. Doar pe parcursul lui 2015, aproape 1.400 de gălăţeni au aflat că suferă de o anumită formă de cancer, ceea ce indică o creştere semnificativă faţă de numărul cazurilor nou diagnosticate în anul 2014 (1.104).

Medicii atrag atenţia nu doar în privinţa numărului mare de îmbolnăviri, ci şi asupra faptului că mulţi dintre pacienţi vin la doctor abia când boala a ajuns într-un stadiu avansat, atunci când opţiunile terapeutice sunt mult mai puţine.

Pornind de la aspectele enumerate, "Viaţa liberă" va publica, în săptămânile următoare, o serie de articole privitoare la cel mai des întâlnite tipuri de cancer. Prof. univ. dr. Valeriu Ardeleanu este specialistul care va explica în ce constau aceste tipuri de cancer, cum se manifestă, când trebuie să mergem la medic şi ce putem face pentru a preveni îmbolnăvirea.

Tumorile benigne pot degenera în formaţiuni maligne

În articolul de astăzi încercăm să răspundem celor mai frecvente întrebări legate de această boală şi să vă explicăm ce este de fapt cancerul. "Orice formaţiune tumorală apărută în corpul uman poartă denumirea de tumoră. Tumorile pot fi, la rândul lor, benigne (necancerigene) sau maligne (cancerigene). Majoritatea tumorilor benigne pot degenera şi se pot transforma în tumori maligne. Denumit ştiinţific şi neoplasm, cancerul reprezintă o proliferare anormală de celulele, nefuncţionale, care se înmulţesc foarte repede, înlocuind practic ţesutul normal, funcţional, al organului respectiv. Cancerele pot apărea la nivelul oricărei structuri anatomice din corpul uman", a explicat dr. Valeriu Ardeleanu.

Este cancerul transmisibil?

Potrivit specialistului citat, cancerul nu se transmite de la o persoană la alta, indiferent dacă se folosesc aceleaşi produse cosmetice sau dacă persoanele în cauză locuiesc împreună. În schimb, există anumite forme de boli oncologice care se pot transmite genetic. Concret, cancerul apare şi se dezvoltă pe fondul unor mutaţii genetice. Dacă aveţi astfel de mutaţii genetice, aveţi şi un risc crescut de a dezvolta o anumită formă de cancer. "Însă acest lucru nu înseamnă automat că veţi şi dezvolta respectiva formă de cancer, ci doar că aveţi o predispoziţie mai mare. Atitudinea corectă în aceste cazuri este să fiţi informat, să cunoaşteţi factorii favorizanţi (factori de risc), să evitaţi aceşti factori şi să efectuaţi controale periodice, chiar dacă nu aveţi simptome sau semne care să sugereze o anumită formă de cancer", a completat dr. Ardeleanu.

Cum pot fi evitaţi factorii de risc

Există factori favorizanţi comuni tuturor formelor de cancer şi factori particulari, pentru fiecare formă de cancer în parte. "Dacă în familie aveţi rude de gradul I cu forme de cancer în antecedente, mai ales cele repetitive (de exemplu - bunic, tată), prezentaţi un risc crescut de a dezvolta o formă de cancer. Trebuie să ştiţi şi că pentru acelaşi organ există diferite forme anatomo-patologice de cancer, cu evoluţie, tratament şi prognostic diferit" a mai spus sursa citată.

Este cancerul vindecabil?

Da, majoritatea bolilor oncologice se pot vindeca. Există însă o deosebire de nuanţă, dar esenţială, între a trata şi a vindeca. "Vorbim despre o boală că se tratează atunci când cu ajutorul diferitelor procedee medicale reuşim să stopăm evoluţia respectivei afecţiuni sau să o ameliorăm. Vorbim despre vindecare, în schimb, atunci când reuşim să facem ca acea boală să dispară. Cancerul este o boală care, diagnosticată în stadiile incipiente, se poate vindeca. Diagnosticată însă în stadiile mai avansate, se poate trata, cu creşterea duratei de supravieţuire, dar fără vindecare, intervalul de supravieţuire fiind dependent de stadiul de diagnosticare, de forma histopatologică a tumorii, de gradul de agresivitate al tumorii şi, nu în ultimul rând, de starea biologică a pacientului", a adăugat dr. Ardeleanu.

Cum poate fi diagnosticat la timp un eventual cancer

Efectuaţi controalele medicale complete periodice, de preferat unul pe an. Apariţia oricărui semn sau simptom care trimite cu gândul la o eventuală prezenţă a unei forme de cancer trebuie să vă ducă în cel mai scurt timp către medicul specialist, concluzionează dr. Valeriu Ardeleanu.

Cine este dr. Valeriu Ardeleanu

Doctor în ştiinţe medicale, Valeriu Ardeleanu este profesor universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi. Este medic specialist în Chirurgie generală şi în Chirurgie plastică, estetică şi în microchirurgie reconstructivă. De asemenea, are şi competenţe în domeniul Chirurgiei oncologice. În prezent, profesează ca medic în cadrul secţiei Chirurgie a Spitalului CFR Galaţi.

Citit 4229 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2016 12:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.