Amendă şi anchete solicitate de PREFECT în cazul BRÂNZEI EXPIRATE de patru ani

Amendă şi anchete solicitate de PREFECT în cazul BRÂNZEI EXPIRATE de patru ani
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Specialiştii susţin că este periculos pentru organism consumul de brânză alterată sau ieşită din termen


Cazul celor aproape şase tone de brânză expirată descoperită de poliţiştii gălăţeni şi inspectorii DSVSA Galaţi atrage atenţia asupra pericolelor existente în galantarele magazinelor din ţara noastră. Autorităţile nu au făcut public numele agentului economic care depozita o aşa mare cantitate de brânză expirată de patru ani, motiv pentru care nu putem informa cititorii cu privire la acest aspect. În aceste condiţii şi ţinând cont de faptul că este vorba despre alimente ce ar fi putut pune în pericol sănătatea populaţiei, Prefectul judeţului, Dorin Otrocol, a solicitat un raport detaliat din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. „Domnul Prefect a cerut tratarea, cu maximă seriozitate, a acestei situaţii de către toate instituţiile care au atribuţii de control şi sancţionare a celor care se fac vinovaţi. Totodată, a solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor un raport asupra acestei situaţii care va fi prezentat săptămâna viitoare la Comisia de Dialog Social şi în cadrul Colegiului prefectural”, ne-a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Anchetă şi amendă

Autorităţile gălăţene au făcut public cazul pe data de 19 aprilie, deşi controlul la agentul economic a avut loc pe data de 6 aprilie. Cel puţin asta reiese din comunicatul de presă trimis de DSVSA Galaţi. „În urma unei acţiuni de control oficial efectuată în data de 6 aprilie 2016 la un depozit alimentar cu regim termic din Galaţi, înregistrat sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, s-a constat că în camera frigorifică cu regim de congelare există o cantitate de produse lactate semifabricate destinate unei procesări ulterioare, aflate în termen de valabilitate, precum şi produse lactate semifabricate ieşit din termenul de valabilitate”, se arată în comunicatul DSV. În comunicatul primit de la IPJ Galaţi se preciza faptul că brânza respectivă avea termen de valabilitate până în 2012.

Conform sursei citate, agentul economic a fost amendat cu 32.000 de lei, pentru că a depozitat produse lactate semifabricate expirate la un loc cu produse lactate semifabricate aflate în termen de valabilitate. Agentul economic a primit doar o amendă şi nu s-a ales şi cu un dosar penal.

Cele 5,72 de tone de produse expirate au fost distruse de inspectorii sanitari, restul, 47,878 de tone, fiind pusă sub sechestru „până la notificarea din partea operatorului economic în ceea ce priveşte destinaţia acestor produse”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ce se poate întâmpla când mâncăm brânză stricată

Până când DSV-ul va emite un raport complet cu privire la situaţia prezentată, am încercat să aflăm, de la un specialist, ce se poate întâmpla cu brânza ieşită din termenul de valabilitate şi care ar fi fost pericolele la care erau expuşi cumpărătorii dacă respectivele produse ar fi  ajuns pe piaţă.

„Produsele lactate suferă o transformare continuă pe durata depozitării lor, de aceea, pentru această categorie de produse, legislaţia reglementează foarte clar că este nevoie de termenul de valabilitate pentru proteja consumatorii. Prin urmare, pot apărea o serie de transformări nedorite, se pot dezvolta anumiţi patogeni din aceste produse şi, pe deasupra, pe termen foarte lung se pot forma o serie de amine biogene care pot avea rol toxic. Legislaţia în vigoare pomeneşte de faptul că se pot găsi, în produse expirate, în produse alterate, microorganisme din categoria salmonela, e-coli, stafilococul, stafilococul aureus. Dar, practic, foarte multe microorganisme pot ajunge accidental în aceste produse şi să se dezvolte, pentru că au un mediu propice, au proteine, au apă şi atunci au sursa de hrană asigurată”, ne-a explicat Daniela Borda, profesor de tehnologia laptelui la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Aşadar, consumul de brânză expirată sau alterată este foarte periculos pentru alimentaţie.

Ce rişti când mănânci alimente expirate

Cazurile tot mai frecvente în care inspectorii sanitari descoperă produse alimentare expirate sau alterate pe rafturile sau în depozitele magazinelor aruncă o serioasă umbră de îndoială asupra practicilor comercianţilor gălăţeni din domeniul alimentar. Pornind de la această realitate, este important să ţineţi seama de o serie de reguli simple, care vă pot proteja sănătatea.

În imagine, Dr. Magdalena Moroşanu (Foto Remus Basalic)

"În cazul în care produsul alimentar a depăşit termenul de valabilitate el poate deveni toxic, deoarece substanţele organice pe care le conţine pot suferi anumite transformări chimice. În acelaşi timp, un aliment vechi poate favoriza dezvoltarea unor microbi care pot duce, în urma consumului, la dezvoltarea unor toxiinfecţii alimentare. Şi într-un caz şi în celălalt trebuie apelat la medic", a precizat medicul nutriţionist dr. Magdalena Moroşanu.

Potrivit specialistului citat, este important să citiţi eticheta oricărui produs, înainte de a-l cumpăra. Pe etichetă trebuie să ţineţi seama atât de ingredientele pe care alimentul respectiv le conţine, cât şi de termenul de valabilitate.

"Normal ar fi să ştim ce cumpărăm din magazine"

Prin intermediul unui mic sondaj de opinie am urmărit să aflăm ce cred gălăţenii despre decizia autorităţilor locale de a nu divulga numele societăţii comerciale în depozitul căreia au fost descoperite zeci de tone de brânză expirată.

Zenovia Anişoara Pascal, pensionară: "Autorităţile ar trebui să nominalizeze societatea care a fost amendată pentru această neregulă. Este normal ca noi, în calitate de consumatori, să ştim ce cumpărăm din magazine. Aşa, printr-o simplă amendă, problema este rezolvată doar pe moment. Cine poate garanta că nu se întâmplă la fel şi cu alte produse. Ar trebui ca verificările să fie înmulţite, iar celor descoperiţi cu nereguli să li se pună în vedere că la următoarea abatere li se va ridica licenţa de funcţionare".

Mihai Hamza, 63 de ani, pensionar: "Cred că hotărârea de a nu dezvălui numele societăţii amendate este o decizie total greşită. Gândiţi-vă că un copil ar mânca din respectiva brânză. Unde s-ar putea ajunge, având în vedere că organismul său este mai sensibil decât cel al unui adult. Firmele din domeniul alimentar ar trebui controlate cât mai des cu putinţă".

Ana-Maria Ene, 33 de ani: "Nu mi se pare normal să nu ştim ce firmă este cea în cauză. Eu am doi copii mici şi trebuie să le dau destul de multe lactate. Cine îmi garantează că nu voi risca să cumpăr astfel de produse, dacă firma rămâne deschisă bine mersi".

Foto Dorina Buga

Citit 4118 ori Ultima modificare Marți, 26 Aprilie 2016 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.