În atenţia absolvenţilor/ Cât timp aveţi pentru a depune actele de şomaj

În atenţia absolvenţilor/ Cât timp aveţi pentru a depune actele de şomaj
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2015-2016, se pot înregistra în evidenţa agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, se anunţă într-un comunicat al AJOFM Galaţi. 
Pentru absolvenţii de liceu promoţia 2015-2016, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 4 iunie 2016, avand în vedere Ordinul nr. 5079 pentru modificarea Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 4.496/2015 privind structura anului şcolar 2015-2016, în care este specificată data de 3 iunie 2016 pentru încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal. În cazul persoanelor care au corigenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.
Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen), indiferent de promovarea sau  nepromovarea examenului de licenţă.

Ce acte sunt necesare

Pentru înregistrarea în evidenţele AJOFM, absolvenţii au nevoie de actul de studii în original şi copie, actul de identitate în original şi copie şi o adeverinţă medicală din care să rezulte că aplicantul este clinic sănătos sau apt de muncă. În caz contrar, adeverinţa trebuie să ateste eventualele restricţii medicale. 
Pentru stabilirea dreptului la indemnizaţia de şomaj, e nevoie de actul de studii în original, de actul de identitate în original, de adeverinţa medicală şi de adeverinţa eliberată de administraţia financiară de la domiciliul stabil care atestă veniturile realizate.  
Absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani, care în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia, pentru o perioadă de şase luni, dacă cererea este înregistrata în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. "Menţionăm că indemnizaţia de şomaj se poate acorda de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire, în situaţia în care cererea va fi înregistrată în termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire", a declarat Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.         

Citit 1579 ori Ultima modificare Vineri, 13 Mai 2016 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.