Cum puteţi SOLICITA cardul european de sănătate

Cum puteţi SOLICITA cardul european de sănătate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Gălăţenii care contribuie la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pot obţine un document care le conferă dreptul de a beneficia de anumite servicii medicale gratuite, pe durata deplasării în statele membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi în alte state europene care nu fac parte din spaţiul comunitar.

Documentul poartă numele de card european de sănătate şi poate fi obţinut, în cazul judeţului Galaţi, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Doar pe parcursul lunii trecute, la CJAS au fost depuse 800 de cereri pentru eliberarea acestui document. În 780 de cazuri au fost emise carduri, iar în restul certificate provizorii care îndeplinesc aceeaşi funcţie. De la începutul anului, 2.821 de gălăţeni au primit carduri europene de sănătate, iar 70 certificate provizorii. Numărul cardurilor emise în 2015 a fost de 5.312.

"Cardul nu creează nicio obligaţie pentru furnizorii de servicii medicale din România. Documentul este emis individual, pentru fiecare asigurat care îl solicită. Trebuie precizat, totuşi, că documentul nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu intenţia expresă de a beneficia acolo de un tratament medical”, a explicat Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Cum poate fi obţinut

Pentru a primi un card european de sănătate trebuie să completaţi o cerere (disponibilă la sediul CJAS sau care poate fi descărcată de pe site-ul www.cnas.ro/casgl/ - n.r.), pe care mai apoi o depuneţi, alături de o copie după buletin, la sediul CJAS Galaţi. În locul buletinului, pentru copiii care nu au împlinit încă 14 ani, trebuie să aduceţi o copie după certificatul de naştere.

Cardul vă va fi trimis prin poştă, în termen de şapte zile de la înregistrarea în sistem a cererii pe care aţi depus-o. Dacă aveţi nevoie de document într-un termen mai scurt sau dacă tipărirea nu decurge conform planului, veţi primi de la CJAS un certificat provizoriu de înlocuire. Documentul este valabil un an, perioadă după care poate fi înlocuit printr-o altă cerere.

Ce puteţi face dacă l-aţi pierdut

În situaţia în care vă aflaţi pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau în Elveţia şi aţi pierdut sau aţi rătăcit cardul, veţi fi nevoit să contactaţi, prin poştă, fax sau sau e-mail, CJAS Galaţi şi să solicitaţi un certificat provizoriu de înlocuire. Casa de asigurări de sănătate vă va trimite certificatul la adresa menţionată, în termen de 24 ore.

Citit 2137 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iunie 2016 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.