Ce este CELULITA şi cum o deosebim de obezitate

Ce este CELULITA şi cum o deosebim de obezitate
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Celulita reprezintă o degenerare a ţesutului adipos (de grăsime - n.r.) subcutanat, degenerare care implică modificări ale ţesutului adipos şi ale microcirculaţiei, rezultând tulburări ale circulaţiei sanguine şi limfatice, provocând fibroscleroza ţesutului conjunctiv. Celulita implică atât fenomene inflamatorii cât şi fenomene degenerative, care determină modificări în hipoderm (strat profund al pielii - n.r.), având ca rezultat apariţia unor ondulaţii neregulate pe pielea afectată. Celulita apare cu predilecţie la femei în regiunea abdomenului, coapselor şi feselor, însă nici bărbaţii nu sunt scutiţi de această afecţiune, pentru că putem vorbi despre o afecţiune medicală. Incidenţa în rândul femeilor este de circa 70-80 la sută din totalul cazurilor.

"Cauzele care determină apariţia celulitei sunt variate, însă la bază stă fie o alimentaţie neadecvată, cu consum crescut de grăsimi şi zaharuri (excese alimentare), fie o perturbare a metabolismului lipidic. Alţi factori determinanţi sunt sedentarismul, statul în picioare pe perioade lungi de timp, ceea ce împiedică drenajul limfatic şi venos al membrelor inferioare, factori hormonali, stresul emoţional, alcoolul şi chiar unele medicamente. Şi să nu uităm factorul genetic, care joacă un rol foarte important", a explicat prof. univ. dr. Valeriu Ardeleanu.

Cum apare

Celulele adipoase se măresc în volum de până la 50-60 de ori, proces numit hipertrofie. Prin creşterea lor în volum vor comprima capilarele sanguine ceea ce va determina apariţia tulburărilor de drenaj limfatic şi venos, cu acumularea plasmei în şi între celulele adipoase. Astfel, adaugă dr. Ardeleanu, apare celulita edematoasă, care este primul stadiu al celulitei. Ulterior, prin hiperplazia fibrelor de colagen, se formează nodulii, care definesc stadiul următor al celulitei. Iar în final ţesutul adipos este invadat de ţesut fibros, determinând ultimul stadiu al celulitei, şi anume celulita fibroasă.

"Din punct de vedere patologic să spunem, există două stadii: celulita edematoasă şi celulita fibroasă, aceasta din urmă fiind considerată de unii autori o formă de degenerare a ţesutului adipos. Din punct de vedere clinic, celulita se clasifică în patru grade: gradul I, când apare semnul ‘’cojii de portocală’’ doar când strângem pielea între degete, gradul II, când coaja de portocală este vizibilă spontan, gradul III, când apar micronodulii şi gardul IV, când apar macronodulii", a mai spus specialistul citat.

Cum deosebim celulita de obezitate

Obezitatea presupune, dincolo de mărirea în volum a celulelor adipoase, şi creşterea numărului acestora, proces numit hiperplazie. Pe de altă parte, presupune un indice de masă corporală de peste 30, şi mase adipoase localizate sau generalizate. Celulita poate exista la orice indice de masă corporală, chiar şi la persoanele slabe, în aceste cazuri fiind un determinism genetic. În plus, celulita reprezintă hipertrofierea adipocitelor de la nivelului hipodermului şi a ţesutului subcutanat. În obezitate, grăsimea este dispusă inclusiv central, în jurul organelor interne. Nici din punct de vedere al tratamentului sau complicaţiilor nu se aseamănă între ele.

Ce complicaţii poate determina

"Celulita evoluează în mod spontan către fibrozare şi formare de noduli. Din punct de vedere al complicaţiilor, putem vorbi despre creşterea riscului cardiogen, adică favorizează apariţia unor boli cardiovasculare, la fel ca şi obezitatea, pe de o parte din cauza compresiunilor exercitate pe sistemul venos, iar pe de altă parte prin faptul că o celulă mai mare necesită mai mult sânge, deci un efort suplimentar din partea inimii. O complicaţie rară a celulitei este celulita inflamatorie, adică inflamarea celulitei, cu sau fără componentă microbiană. În fapt, celulita netratată evoluează spre fibroză pe plan local şi potenţează obezitatea pe plan sistemic, iar obezitatea, odată instalată, va determina complicaţii, cele mai frecvente fiind, în timp, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat şi cardiopatia ischemică. Iar o cardiopatie ischemică reprezintă un factor major în apariţia infarctului de miocard", a concluzionat dr. Ardeleanu.

Citit 3097 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2016 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.