Servicii îmbunătăţite pentru VÂRSTNICII din căminele publice
Foto: Sursa foto: Internet

Servicii îmbunătăţite pentru VÂRSTNICII din căminele publice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Persoanele vârstnice care locuiesc în cămine publice, precum şi cele care au nevoie de îngrijire personală la domiciliu, vor beneficia de servicii sociale potrivit nevoilor pe care le au. Decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă, aprobată de Guvern, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea mecanismului de finanţare a serviciilor sociale.

Potrivit actului normativ sunt modificate Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice şi Legea nr. 195/20006, care stabileşte principiile, regulile şi cadrul instituţional ce reglementează procesul de descentralizare administrativă şi financiară. Astfel, responsabilitatea asigurării serviciilor de asistenţă socială pentru persoanele vârstnice va fi împărţită între administraţia publică centrală şi cea locală, finanţarea realizându-se cu respectarea principiului subsidiarităţii, care stă la baza sistemului naţional de asistenţă socială.

Mai exact, pentru completarea contribuţiei persoanei beneficiare sau a susţinătorilor legali vor fi alocate sume din bugetele locale şi, în completarea acestora, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proporţie de cel mult zece la sută din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii, la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor minime de cost aprobate prin hotărârea de Guvern.

În ceea ce priveşte obligaţiile autorităţilor administraţiei publice locale sunt precizate următoarele aspecte: estimarea anuală a numărului persoanelor vârstnice dependente care necesită sprijin, dar şi a numărului persoanelor vârstnice care nu primesc ajutor pentru îndeplinirea activităţilor de bază din partea îngrijitorilor. Totodată, acestea vor elabora indicatorii de eficienţa cost/ beneficiu.

Citit 1326 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2016 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.