Ce este virusul Zika şi care sunt simptomele infectării. Recomandări ale Ministerului Sănătăţii

Ce este virusul Zika şi care sunt simptomele infectării. Recomandări ale Ministerului Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ţânţarii din specia Aedes sunt insectele responsabile de transmiterea virusului Zika la om. Persoanele contaminate au, de regulă, simptome asemănătoare gripei. Virusul Zika este foarte periculos, în special pentru femeile însărcinate. Cercetătorii susţin că virusul Zika poate provoca microcefalie în cazul bebeluşilor. Pentru moment, nu există tratament sau vaccin pentru acest virus, scrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe site-ul său.

Între timp, Ministerul Sănătăţii (MS) a confirmat, marţi, primul caz de infectare cu Zika din România.

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947, în Uganda, la maimuţe, de o reţea de cercetători care monitorizau febra galbenă. În 1952, a fost identificat în Uganda şi în Tanzania, de această dată la oameni. Virusul circulă în Africa, cele două Americi, Asia şi zona Pacific. Cea mai bună formă de prevenire constă în protejarea împotriva înţepăturilor de ţânţari, atrag atenţia autorităţile.

Cum se transmite

Simptomele sunt asemănătoare gripei: febră, erupţii pe piele, conjunctivită, dureri de cap, oboseală, dureri musculare şi de încheieturi. Aceste simptome sunt destul de blânde, scrie OMS, şi durează între două şi şapte zile. Totuşi, există cazuri în care persoanele contaminate nu manifestă deloc simptome, motiv pentru care infecţia este greu de depistat.

Complicaţii apar, în mod special, la femeile însărcinate şi la nou-născuţi. Potrivit OMS, virusul Zika poate provoca microcefalie la bebeluşi. Efectele sunt cumplite, deoarece microcefalia afectează inteligenţa şi speranţa de viaţă a nou-născutului.

Oamenii de ştiinţă continuă să facă cercetări pentru a afla o posibilă legătură dintre virusul Zika şi o serie de boli neurologice.

Virusul Zika este transmis la oameni prin înţepătura ţânţarului purtător. Aceşti ţânţari înţeapă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineaţa foarte devreme şi seara. De asemenea, virusul Zika se transmite şi prin contact sexual neprotejat.

Cum vă puteţi proteja

Utilizarea substanţelor antiţânţari este prima metodă de protecţie. Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes, este importantă. De asemenea, utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepătură de ţânţar. “Femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze aceasta situaţie medicului care monitorizează sarcina. Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii.

Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele opt săptămâni după revenirea în ţară, pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant", se arată într-un comunicat al MS.

Citit 1753 ori Ultima modificare Marți, 12 Iulie 2016 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.