Nu mai este nevoie de APOSTILĂ, pentru cei de peste graniţă

Nu mai este nevoie de APOSTILĂ, pentru cei de peste graniţă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălăţenii care doresc să se mute într-un stat membru al Uniunii Europene sau cei care se află deja peste hotare nu vor mai irosi, în viitor, timp şi bani pentru a-şi supralegaliza o serie de documente, precum certificatele de naştere şi de căsătorie, cazierul judiciar şi nu numai.

Parlamentul European a decis, în luna iunie, să elimine apostila, o formă de supralegalizare a documentelor personale, procedeu birocratic destul de complicat. "Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative (în 30 de luni de la adoptare), dacă ni se va cere într-un alt stat al UE, spre exemplu, certificatul de naştere, cel de căsătorie sau prezentarea cazierului judiciar, va fi suficient să anexăm documentului original un formular-standard multilingv care va conţine informaţiile necesare referitoare la acel document şi nu va mai fi nevoie, ca în prezent, de traducere şi apostilă pentru aceste acte. Vor dispărea, astfel, costurile inutile care, în prezent, sunt suportate de cetăţeni când depun documente naţionale la administraţiile altor state membre. Libera circulaţie a persoanelor este facilitată şi prin libera circulaţie a documentelor, iar decizia Parlamentului European este încă o dovadă clară că avantajele unei mai mari integrări în UE sunt concrete şi că trebuie să dezvoltăm în continuare piaţa internă a Uniunii Europene", a scris, pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

Noile reglementări vor putea fi pe deplin aplicabile în 2019, conform http://www.europarl.europa.eu. Măsura privind impunerea apostilei a fost aplicată până acum în special pentru cetăţenii din Europa de Est.

Citit 5623 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Iulie 2016 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.