Noutăţi în „lista ruşinii” de la ANAF

Noutăţi în „lista ruşinii” de la ANAF
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Situaţia gălăţenilor prezenţi pe primele poziţii ale „listei ruşinii” publicate de ANAF pe 1 august nu a suferit schimbări importante faţă de situaţia dată publicităţii acum trei luni. Cei mai mari datornici din judeţul Galaţi la bugetul de stat rămân în continuare cei doi săteni din comuna Ghidigeni despre care „Viaţa liberă” a scris  - Viorel Cotigă (sat Tălpigi) şi Ion Archiri (sat Gîrbovăţ) – şi care, împreună, datorează statului o sumă actualizată de 17,7 milioane de lei, echivalentul a aproximativ patru milioane de euro. Pe numele lor celor doi, oameni săraci care n-au desfăşurat nicio activitate economică pe plan local, conform edililor din Ghidigeni, au fost înfiinţate firme care, ulterior, s-au desfiinţat, lăsându-i datori vânduţi cu nişte sume pe care nu le-ar putea acoperi nici într-o sută de vieţi. Nu e primul caz, nici ultimul. Tot din satul Gîrbovăţ mai este şi Cristea Paraschiv, de la care statul vrea să recupereze „doar” 1,7 milioane de lei. 

În municipiul Galaţi, cel mai mare datornic persoană fizică este tot Damian Nicoară, conform listei ANAF, cu obligaţii restante în valoare de 6,163 milioane de lei. Al doilea ar fi Lucian Tomescu, la care suma totală s-a redus de la 4,125 la 2,107 milioane (din care suma de 2.017.451 este contestată), iar al treilea este Daniel Pîrlici, cu 1,314 milioane lei obligaţii restante necontestate. Şi la gălăţeanul Petrişor-Gabriel Irimia suma de plată s-a redus, de la 1,250 la 1,081 milioane de lei.

Restanţe fiscale de peste 1.500 de lei

Lista actualizată publicată de ANAF cuprinde 187.230 contribuabili persoane fizice, care aveau restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016 şi care totalizau obligaţii fiscale restante în valoare de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.

Conform reprezentanţilor Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, lista datornicilor va suferi şi unele modificări: „S-au exclus din lista debitorilor cu obligaţii fiscale restante persoanele fizice şi juridice ale căror datorii la bugetul de stat sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească, la rândul lor, de la buget prin restituire sau rambursare. Modificările urmează a fi efectuate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante aferente trimestrului II 2016. O altă noutate o reprezintă faptul că listele restanţierilor pe care ANAF le va publica pe viitor vor conţine o nouă coloană, numită «Observaţii», în care vor fi trecute precizări privind starea juridică a fiecărui debitor în parte, respectiv insolvenţa, falimentul sau insolvabilitatea”.

Plafoanele de la care datoriile restante se publică pe site-ul ANAF, sunt: 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; 50.000 lei - contribuabili mijlocii; 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere; 1.500 lei – persoane fizice, altele decât cele de la punctul anterior.

Există şi anumite tipuri de obligaţii fiscale care nu sunt considerate obligaţii fiscale restante, şi anume: cele pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată; obligaţiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale a căror executare este suspendată; obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare, stabilite în planul de reorganizare judiciară.        

Citit 5738 ori Ultima modificare Duminică, 07 August 2016 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.