PELERINAJUL ”Sfintei de la Adam” se aproapie de final
Foto: Sursa foto: Arhiva EDJ

PELERINAJUL ”Sfintei de la Adam” se aproapie de final
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Până duminică, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mânăstirea Adam este în pelerinaj, prin judeţul nostru. La pelerinaj participă şi în acest an, sute de preoţi şi mii de credincioşi. Purtată pe braţe de preoţi, icoana trece prin mai bine de 50 de parohii din întreg judeţul.

“În fiecare parohie, pe parcursul închinării credincioşilor care vin să mulţumească lui Dumnezeu, prin Maica Preacurată, şi să-I ceară ajutor în suferinţele şi necazurile lor, un sobor de preoţi din parohiile învecinate săvârşeşte Acatistul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului, iar acolo unde Sfânta Icoană rămâne peste noapte, în biserica parohială este săvârşită slujba Privegherii, urmată, a doua zi, dis de dimineaţă, de Sfânta Liturghie”, informează biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În acest an, pelerinajul a început în zona Târgu Bujor (din unitatea administrativ-bisericească numită protopopiatul Târgu Bujor face parte şi Mânăstirea Adam), iar la finele săptămânii trecute icoana a ajuns şi la Galaţi. “La primele ore ale dimineţii, ”Sfânta de la Adam” a fost primită de credincioşii parohiilor ”Înălţarea Domnului” şi ”Sfânta Cruce”, după care a fost întîmpinată de mulţimea evlavioasă a credincioşilor parohiei ”Sf. Daniil Sihastrul şi Sf.Ioan Iacob Hozevitul”, din cartierul Aviaţie, (Micro 39 C) care, chiar în această zi, îşi cinstesc ocrotitorul ceresc. De asemenea, pelerinajul cu icoana Maicii Domnului a continuat şi la parohiile ”Sf. Dumitru”, ”Mavromol” şi la majoritatea comunităţilor parohiale gălăţene, înnoptând la parohiile ”Precista” (5 august) şi ”Sf. Ana” (6 august). La Praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, sfânta icoană a Maicii Domnului a ajuns la Catedrala Arhiepiscopală, după care a mângâiat credincioşii de la Biserica Greacă din Galaţi, la ziua hramului”, potrivit biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Aflată încă în pelerinaj pe la bisericile din comune, Icoana Făcătoarea de Minuni a Maicii Domnului va reveni la mânăstirea Adam duminică, în ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos va oficia slujba Privegherii şi Prohodul Maicii Domnului.

De când datează icoana?

Din datele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, icoana Maicii Domnului, Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Adam veghează la bunul mers al vieţii creştineşti de la Dunărea de Jos de la mijlocul secolului al XVI-lea, în anul 1559 fiind adusă de un călugăr din Răsărit. Ea a stat la temelia ridicării uni schit şi apoi, în anii 1652 - 1653, a bisericii lui Adam Movilă, al cărei sit a fost descoperit în anul 2009.

Evlavia credincioşilor faţă „Sfânta de la Adam”, cum îi spun localnicii, cererile de pelerinaje ale icoanei prin oraşele şi satele din tot sudul Moldovei, minunile şi vindecările aduse de icoană sunt constante ale istoriei mănăstirii de-a lungul timpului. Se adaugă şi prezenţa raclei cu sfintele moaşte ale mai multor sfinţi, adusă de la Ierusalim, în 1857, de către arhimandritul Epifanie.

Citit 1791 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2016 02:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.