Cercetătorii nu mai plătesc IMPOZIT pe salariu
Foto: Sursa foto: Internet

Cercetătorii nu mai plătesc IMPOZIT pe salariu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cercetătorii care desfăşoară activităţi în zona aplicativă şi/ sau dezvoltării tehnologice beneficiază de scutire de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor obţinute din activităţile de cercetare-dezvoltare realizate în România.

În baza unui ordin comun de ministru au fost stabilite criteriile, condiţiile, procedura de calcul a scutirii şi documentele justificative necesare la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor de cercetare - dezvoltare prevăzute de OUG 32/2016. Ordinul a fost semnat de miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii, Economiei şi Agriculturii.

Astfel, beneficiază de măsuri fiscale stimulative cercetătorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: postul pe care îl ocupă face parte dintr-un compartiment de cercetare - dezvoltare, evidenţiat în organigrama angajatorului, angajatul desfăşoară activităţi de cercetare - dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică eligibile, cuprinse într-un proiect de cercetare - dezvoltare aplicativă şi/ sau de dezvoltare tehnologică.

De asemenea, angajatul trebuie să fi absolvit cel puţin ciclul I de studii universitare sau o formă de învăţământ superior de lungă durată şi să deţină o diplomă de licenţă, sau echivalentă, conferită de o instituţie acreditată de învăţământ superior din România sau o diplomă obţinută la absolvirea studiilor universitare de licenţă la instituţii acreditate de învăţământ superior din străinătate, recunoscută şi echivalată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Totodată, angajatorul trebuie să aibă în obiectul de activitate şi activităţi de cercetare - dezvoltare aplicativă şi/ sau de dezvoltare tehnologică.

Ministerul Educaţiei precizează că scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor se acordă chiar şi în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare - dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.

Citit 1067 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2016 18:19

1 comentariu

 • postat de constantinidis
  Miercuri, 14 Septembrie 2016 16:58
  89.136.185.***
  Eu sunt cercetator la DNA! Cercetez coruptii din Romania! Pot fi scutit de impozit pe salariu?
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.