VENITURI mai mari pentru medicii de familie şi pentru cei din ambulatoriu

VENITURI mai mari pentru medicii de familie şi pentru cei din ambulatoriu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Medicii de familie vor primi cu 0,3 lei mai mult pentru fiecare pacient şi cu 0,1 lei mai mult pentru fiecare serviciu acordat * Plata gărzilor medicilor din spitale va fi, de asemenea, majorată, iar gărzile suplimentare vor fi considerate vechime în muncă


Medicii de familie şi cei care lucrează în ambulatoriile de specialitate (policlinici – n.r.) vor primi mai mulţi bani pentru consultaţiile oferite, începând cu luna octombrie. În acest sens, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a semnat, vineri, 30 septembrie, o propunere a Colegiului Medicilor din România (CMR). Astfel, pentru tot anul 2016 este o creştere, în medie, de 13 la sută pentru medicii de familie şi de 17 la sută pentru serviciile acordate în ambulatoriu. De asemenea, tot de la 1 octombrie, se aplică şi majorarea remuneraţiei pentru gărzile făcute de medicii din spitale.

Majorări per capita şi per serviciu


Propunerea CMR a fost făcută la sfârşitul lunii iulie, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi cu preşedintele CNAS, Radu Ţibichi. „Atunci, Biroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistenţa medicală primară, din 1 octombrie, medici pe care noi îi considerăm de mare importanţă pentru sistemul de sănătate. În ultima zi din septembrie, preşedintele CNAS mi-a spus că a semnat majorarea veniturilor, respectiv creşterea valorii punctului minim garantat per capita (pentru fiecare persoană înscrisă pe listă – n.r.) şi per serviciu (consultaţie – n.r.), la medicul de familie, şi per serviciu, în ambulatoriu”, a explicat preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Cât vor primi medicii de familie


Pentru medicii de familie, din 1 octombrie, valoarea punctului minim garantat per capita creşte de la 4,3 lei la 4,6 lei, iar valoarea punctului minim garantat per serviciu înregistrează o creştere de la 2 lei la 2,1 lei. Trebuie spus şi că, de la 1 iulie, majorarea per capita pentru medicul de familie a fost de la 4 lei la 4,3 lei, iar per serviciu de la 1,9 lei la 2 lei. În ambulatoriu, valoarea punctului minim garantat per serviciu a crescut de la 1,8 lei la 2 lei.

“Ne bucurăm că a fost luată măsura unei astfel de majorări, însă ea trebuia făcută de mult mai multă vreme. De asemenea, medicii de familie nu au semnat încă niciun act adiţional la contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate. Până ce acest act adiţional nu va fi semnat, creşterea veniturilor este doar scriptică. Oricum, din discuţiile la care am participat până acum, ştiu că Ministerul Sănătăţii a acordat mai mulţi bani CNAS pentru aceste majorări ale veniturilor. Diferenţa rămâne probabil în bugetul Casei. Medicii de familie aşteaptă însă nu doar creşterea veniturilor, ci şi rezolvarea problemelor pe care le întâmpină cu platforma informatică de raportare a serviciilor medicale. În ultimele trei săptămâni, nu a fost, cred, zi în care sistemul să nu se blocheze. Munca noastră este astfel îngreunată, iar pacienţii au, la rândul lor, de suferit”, a spus dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

În prezent, 256 de medicii de familie au contracte încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Modificări şi pentru medicii din spitale


Tot din această lună, intră în vigoare creşterea remuneraţiei pentru gărzile suplimentare efectuate de medicii din spitale, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată de Guvern. Astfel, spre exemplu, un rezident de anul III, dintr-o unitate clinică, va avea o plată netă de 257 de lei în timpul săptămânii, iar o gardă pe timpul weekendului va fi plătită cu un spor cuprins între 50 la sută şi 100 la sută. Potrivit aceleiaşi ordonanţe, gărzile suplimentare ale medicilor vor fi luate în considerare şi la calcularea vechimii în muncă, lucru care nu se întâmpla până acum.

Citit 2801 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2016 21:44

3 comentarii

 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 05 Octombrie 2016 14:38
  82.79.232.***
  Retetarii, acesti medici de fam. care intre timp au uitat si ce au studiat in facultate, care completeaza formulare, care nu-ti fac niciodata un consult, care nu merg la domiciliul unui bolnav nedeplasabil? Hai, ca sunteti culmea. In Romania se maresc salariile angros, la toti cu acelasi procent dar de ce nu se dau procente diferentiate pt. competenta? Si-au mai cumparat cite un ecograf, si l-au instalat in cabinet si platesti, tu ca si pacient. Mi-a telefonat vreodata medicul de familie sa ma anunte de vreo analiza, de vreun consult medical?!? Majoritatea medicilor de fam. sunt platiti pur si simplu degeaba, nu au nici o responsabilitate fata de pacient. Le vezi performantele cind mai fac garzi si merg la cite un bolnav cu ambulanta nestiind sa puna un diagnostic. Ce tara e asta, in care medici dupa atitia ani de facultate nu au nici macar o performanta? Cu ce se deosebeste un medic de fam. fata de un simplu functionar, cind acesta nu-si asuma nici cea mai mica responsabilitate? Credeti ca, marindu-le retributia, interesul pentru pacienti va creste o data cu marirea salariului? Sunt medici care au peste mia de pacienti, copii si adulti laolalta, multi, foarte multi pacienti pt. care consultatia este un moft, se scriu retete si trimiteri, ararerori se mai uita in gitul bolnavului daca acesta tuseste.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mai reflectati!
  Marți, 04 Octombrie 2016 13:42
  78.96.253.***
  De acord cu marirea punctului minim garantat per capita, la medicii de familie,cu conditia de a se intoarce la ocupatia de obste, aceea de medici, si nu de scriitori de retete, cum practica de foarte mult timp!

  In ultimii ani, la unele cabinete CMI, in afara ca doar in cateva minute iti elibereaza reteta de pe laptop, o masurare de tensiune numai daca omul insista, basca si reteta pe 2-3 luni, chiar la bolnavii cronici, care ar trebui vizitati si acasa in cele doua ore de teren...

  De cand nu au mai citit un tratat de medicina, si de ce forurile diriguitoare ale acestor medici de familie nu organizeaza colocvii in care sa improspateze cu noi descoperiri in medicina, ca un medic de familie se intalneste cu toate necazurile oamenilor pe care-i ingrijeste?!

  Dar ei scriu retete cu indicatiile specialistilor, ceea ce este corect, dar cand se abordeaza o anumita stare de sanatate, alta, dau din umeri neputinciosi.Aici este problema, ca in loc sa o rezolve ei, raman la stadiul de scriitori de retete, dand trimitere la policlimica pentru cauze ce nu tin neaparat de medic specialist.

  Exista la ora actuala medici de familie care trebuie scosi din sistem, ca stai si te gandesti daca nu cumva erau mai utili felcerii si moasele de acum 60 de ani care asistau nasteri si tineau si farmacii.

  Consider ca aceste majorari pentru medicina de familie este nejustificata, avand in vedere calitatea actului mefical ai acestor scriitori de retete, iar daca forurile diriguitoare nu controleaza activitatea in ansamblu a plangaretilor, este o mare prostie!
  0
  3
  Raportează
 • postat de polina
  Marți, 04 Octombrie 2016 08:16
  193.230.156.***
  Pentru medicii de familie care nu-si respecta programul de lucru si care solicita taxa de 50 lei pentru pacientii lor pe care-i consulta la domiciliu deoarece nu se pot deplasa la clinica, ce masuri de iau ? Asta, in conditiile in care, fiecare medic de familie are in fiecare zi 2 ore " teren". De fapt, dr de familie a spus ca un cardiac stadiul IV in varsta de 84 ani, cu multe insuficiente, inclusiv renale stadiul IV nu reprezinta un caz grav si urgent, drept pentru care a fost taxata vizita la domiciliu cu 50 lei. O intrebare pt. dr.Sandru Liliana: ce inseamna pentru dvs. "GRAV SI URGENT" ? Poate atunci cand pacientul nu mai respira deloc ?
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.