VENITURI mai mari pentru medicii de familie şi pentru cei din ambulatoriu

VENITURI mai mari pentru medicii de familie şi pentru cei din ambulatoriu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Medicii de familie vor primi cu 0,3 lei mai mult pentru fiecare pacient şi cu 0,1 lei mai mult pentru fiecare serviciu acordat * Plata gărzilor medicilor din spitale va fi, de asemenea, majorată, iar gărzile suplimentare vor fi considerate vechime în muncă


Medicii de familie şi cei care lucrează în ambulatoriile de specialitate (policlinici – n.r.) vor primi mai mulţi bani pentru consultaţiile oferite, începând cu luna octombrie. În acest sens, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a semnat, vineri, 30 septembrie, o propunere a Colegiului Medicilor din România (CMR). Astfel, pentru tot anul 2016 este o creştere, în medie, de 13 la sută pentru medicii de familie şi de 17 la sută pentru serviciile acordate în ambulatoriu. De asemenea, tot de la 1 octombrie, se aplică şi majorarea remuneraţiei pentru gărzile făcute de medicii din spitale.

Majorări per capita şi per serviciu

Propunerea CMR a fost făcută la sfârşitul lunii iulie, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi cu preşedintele CNAS, Radu Ţibichi. „Atunci, Biroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistenţa medicală primară, din 1 octombrie, medici pe care noi îi considerăm de mare importanţă pentru sistemul de sănătate. În ultima zi din septembrie, preşedintele CNAS mi-a spus că a semnat majorarea veniturilor, respectiv creşterea valorii punctului minim garantat per capita (pentru fiecare persoană înscrisă pe listă – n.r.) şi per serviciu (consultaţie – n.r.), la medicul de familie, şi per serviciu, în ambulatoriu”, a explicat preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Cât vor primi medicii de familie

Pentru medicii de familie, din 1 octombrie, valoarea punctului minim garantat per capita creşte de la 4,3 lei la 4,6 lei, iar valoarea punctului minim garantat per serviciu înregistrează o creştere de la 2 lei la 2,1 lei. Trebuie spus şi că, de la 1 iulie, majorarea per capita pentru medicul de familie a fost de la 4 lei la 4,3 lei, iar per serviciu de la 1,9 lei la 2 lei. În ambulatoriu, valoarea punctului minim garantat per serviciu a crescut de la 1,8 lei la 2 lei.

“Ne bucurăm că a fost luată măsura unei astfel de majorări, însă ea trebuia făcută de mult mai multă vreme. De asemenea, medicii de familie nu au semnat încă niciun act adiţional la contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate. Până ce acest act adiţional nu va fi semnat, creşterea veniturilor este doar scriptică. Oricum, din discuţiile la care am participat până acum, ştiu că Ministerul Sănătăţii a acordat mai mulţi bani CNAS pentru aceste majorări ale veniturilor. Diferenţa rămâne probabil în bugetul Casei. Medicii de familie aşteaptă însă nu doar creşterea veniturilor, ci şi rezolvarea problemelor pe care le întâmpină cu platforma informatică de raportare a serviciilor medicale. În ultimele trei săptămâni, nu a fost, cred, zi în care sistemul să nu se blocheze. Munca noastră este astfel îngreunată, iar pacienţii au, la rândul lor, de suferit”, a spus dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

În prezent, 256 de medicii de familie au contracte încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Modificări şi pentru medicii din spitale

Tot din această lună, intră în vigoare creşterea remuneraţiei pentru gărzile suplimentare efectuate de medicii din spitale, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată de Guvern. Astfel, spre exemplu, un rezident de anul III, dintr-o unitate clinică, va avea o plată netă de 257 de lei în timpul săptămânii, iar o gardă pe timpul weekendului va fi plătită cu un spor cuprins între 50 la sută şi 100 la sută. Potrivit aceleiaşi ordonanţe, gărzile suplimentare ale medicilor vor fi luate în considerare şi la calcularea vechimii în muncă, lucru care nu se întâmpla până acum.

Citit 2897 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2016 21:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.