UTIL în an electoral | Când trebuie să îţi schimbi buletinul

UTIL în an electoral | Când trebuie să îţi schimbi buletinul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mai sunt două luni până la alegerile parlamentare, motiv pentru care conducerea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de date Galaţi şi structurile subordonate  sau aflate în coordonare, au demart procedurile de identificare a cetăţenilor care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenele prevăzute de lege. Acţiunea are ca scop punerea în legalitatea a celor care nu şi-au schimbat la timp actele de identitate şi asta pentru evitarea aglomeraţiei la ghişee în ziua alegerilor.

Astfel, comform legislaţiei, adolescenţii care împlinesc vârsta de 14 ani au la dispoziţie 15 zile de la împlinirea vârstei, să solicite eliberarea actului de identitate. De asemenea, cei cărora le expiră buletinele trebuei să ştie că au obligaţia să solicite unul nou cu cel mult 180 de zile  înainte de termenul de expirare.

Conform conducerii Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de date Galaţi, există câteva situaţii în care cetăţenii trebuei să solicite un nou act de identitate cu 15 zile înainte de apariţia lor. Iată care sunt aceste situaţii:

-  modificarea numelui sau a prenumelui, data ori locul naşterii,

-  schimbarea domiciliului

-  schimbarea denumirii sau rangului localităţii şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor,

-  atribuirea unui nou CNP,

-  deteriorarea actului de identitate,

-  pierderea, furtul sau distrugerea actului de identitate,

-  imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului,

-  schimbarea sexului,

-  anularea actului de identitate.

Nerespectarea acestor termene constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

De asemenea, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Galaţi informează faptul că valabilitatea cărţilor de identitate este de patru ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, de şapte ani, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani şi de zece ani după împlinirea vârstei de 25 de ani şi până la 55 de ani. Cei care îşi schimbă cartea de identitate după împlinirea vârstei de 55 de ani vor primi un act cu valabilitate nelimitată. „Cartea de identitate expiră la data naşterii persoanei respective (ziua şi luna), deci recomandăm verificarea actului cel puţin o dată pe an, de ziua de naştere”, se arată într-un comunicat al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Galaţi.

Aşadar, toţi cei care se identifică într-una dintre situaţiile menţionate anterior sunt aşteptaţi la unul dintre cele nouă servicii publice comunitare locale de evidenţa persoanelor. Acestea funcţionează în municipiul Galaţi, în oraşele Tecuci, Târgu Bujor şi, Bereşti, şi în comunele Ţepu, Corod, Scânteieşti, Pechea şi Cudalbi.

Citit 1561 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2016 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.