PRINCIPESA MARGARETA a lucrat alături de copii şi vârstnici, în atelierele de creaţie de la Centrul ”Sf. Spiridon” (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

PRINCIPESA MARGARETA a lucrat alături de copii şi vârstnici, în atelierele de creaţie de la Centrul ”Sf. Spiridon” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Luni, 3 octombrie, a fost o zi importantă pentru voluntarii de la Centrul „Sf. Spiridon” din Galaţi. Şi asta pentru că au primit vizita Alteţei Sale Regale Principesa Margareta. Aşteptată cu pâine şi sare, Alteţa Sa Regală a participat, alături de copii şi de voluntarii vârstnici, la un atelier de creaţie intergeneraţional. Centrul de zi „Sf. Spiridon” este  unul dintre cele patru centre sociale din judeţul Galaţi care au preluat metoda de lucru intergeneraţională a Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Vizita Alteţei Sale marchează finalul unei campanii, începută pe 26 septembrie, dedicată Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită de toată lumea în prima zi din luna octombrie.

Brăţări pentru Principesă

După ce a schimbat câteva vorbe cu responsabilii de la Centrul de Zi „Sf. Spiridon”, Principesa Margareta s-a oprit la unul dintre atelierele de creaţie, unde câţiva prichindei roboteau la făcut brăţări. Impresionată de munca celor mici, îndrumaţi de persoane vârstnice, care lucrează ca voluntari la centru, Alteţa Sa s-a apucat să îşi confecţioneze o brăţară, folosind culorile sale preferate, pe care însă nu a reuşit să o termine, mărturisnd că este nevoie de multă îndemânare. „Îmi plac turcoazul, roşul, albastrul”, le-a mărturist ea micuţilor. Imediat ce au auzit care sunt culorile preferate, copii au confecţionat brăţări pe care i le-au oferit în dar Principesei. Alteţa Sa le-a mulţumit copiilor şi şi-a pus toate brăţările la mână.

Următoarea oprire a Alteţei Sale a fost la atelierul de pictură, unde a cunoscut-o pe doamna Maria, o fostă profesoară de limba şi literatura română. Ajunsă la frumoasa vârstă de 84 de ani, doamna Maria i-a mărturisit Alteţei Sale că şi-a descoperit în urmă cu mulţi ani pasiunea pentru pictură, împărtăşind, după două expoziţii personale de icoane, cunoştinţele copiilor aflaţi în grija Centrului de Zi „Sf. Spiridon”. „În timpul vacanţei am venit în fiecare zi, iar acum vin de trei-patru ori pe săptămână şi fac pictură cu cei mici. Faptul că vin aici mă ajută foarte mult şi îi sfătuiesc pe toţi să vină să facă voluntariat. Venind la centru nu mai sunt singură şi mă simt utilă. Îi ajut pe copii şi la teme, le mai spun câte ceva din gramatică”, ne-a mărturisit  doamna Maria.

Impresionată de pasiunea femeii, Principesa Margareta a întrebat-o dacă nu vine şi la Bucureşti. „Să îmi daţi nişte lecţii de pictură”, a completat Alteţa Sa.

Margarete cu suflet

Ultima oprire a Principesei Margareta a fost la atelierului de quilling, unde a primit primele sfaturi pentru realizarea unei flori din hârtie. Deşi a recunoscut că şi aici îţi trebuie îndemânare, dar şi ochi buni, Principesa nu a  ezitat să încerce să îşi facă singură o floare.  Cum acest lucru necesită multă migală şi timp suficient de mult, mai ales dacă nu ai experienţă, Alteţa Sa s-a mulţumit să primească în dar câteva margarete din hârtie. Când a aflat că respectivele flori pot fi lipite pe felicitări sau să fie transformate în magneţi pentru frigider, Alteţa Sa şi-a rugat gazdele să o ajute în acest sens, exprimându-şi dorinţa să expună acasă florile primite.

După ce a stat de vorbă cu micuţii şi cu voluntarii centrului, Principesa Margareta a ţinut să le mulţumească tuturor. Voluntarii au primit, pe lângă mulţumiri, şi flori şi felicitări din partea Casei Regale. „Fundaţia face acest tip de proiect de foarte mulţi ani. Proiectul înseamnă copii şi persoane în vârstă care lucrează împreună şi a mers foarte bine. Are un rezultat foarte bun şi vrem să încurajăm pe cât mai mulţi, din toată ţara, să facă acest tip de proiect intergeneraţional. În Galaţi avem deja patru astfel de centre, care au folosit modelul nostru. Spiritul persoanelor vârstnice care şi-au folosit talentul pentru copii m-a impresionat. Problema vârstnicilor este singurătatea şi faptul că nu se simt utili, iar acest tip de proiect îi ajută şi pe ei, nu doar pe copii, este un model pentru ţara noastră. Asta îmi aduce aminte de bunica mea, cea care m-a învăţat foarte multe. Foarte mulţi vârstnici nu sunt apreciaţi destul şi ei au foarte mult de dat, tocmai de aceea eu vreau să fiu ca o portavoce pentru ei”, a mărturisit, la finalul acţiunii, Principesa Margareta, care a primit din partea centrului şi un tablou cu margarete.

Vizita Alteţei Sale Principesa Margareta va continua şi astăzi, în Şantierul Naval Damen Galaţi. Aici, voluntarii de la Centrele de Zi care au preluat metoda de lucru intergeneraţională a Fundaţiei Principesa Margareta a României vor fi premiaţi chiar de Alteţa Sa.

Citit 3660 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Octombrie 2016 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.