SPIRIT CIVIC | Problemele comunitare ale oraşului, dezbătute de liceeni

SPIRIT CIVIC | Problemele comunitare ale oraşului, dezbătute de liceeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un grup de liceeni entuziaşti a organizat sâmbătă, 8 octombrie, un eveniment de tip World Cafe, la care au fost invitaţi să participe tinerii din instituţiile de învăţământ gălăţene. "Mind in the cup" a avut drept scop dezbaterea unor probleme comunitare, dar şi propunerea unor soluţii la acestea.

Dis-de-dimineaţă, cei şapte voluntari care au fost coordonatorii evenimentului au avut grijă să decoreze sala de curs din cadrul Facultăţii de Economie, acolo unde, de la ora 11,00,  s-au reunit cei 32 de participanţi dornici să dezbată probleme de interes pentru comunitatea gălăţeană: cerşetorii şi sărăcia din oraş, câinii maidanezi, transportul public şi traficul rutier, clădirile abandonate, reciclarea şi protecţia mediului, igiena în spitale etc.

Ioana Simona Irodi, elevă în clasa a XI-a la Colegiul  Naţional “Costache Negri”, în calitate de organizator principal, ne-a spus că ediția de anul acesta a fost doar prima dintr-o serie în care speră să atragă un număr cât mai mare de participanţi. “Am vrut ca oamenii să iasă inspiraţi de aici şi să le trezim interesul de a face ceva în comunitate”, ne-a mărturisit eleva.

După o scurtă prezentare, invitaţii au avut parte de un joc prin care s-au energizat. Apoi au format echipe de câte şase persoane şi au analizat problemele din oraşul Galaţi, dar s-au gândit şi cu ce soluţii pot veni pentru rezolvarea acestora. Întrebaţi ce i-a motivat să fie prezenţi la dezbatere, participanţii au dat "vina" pe curiozitate şi dorinţa de schimbare.

De organizare s-a mai ocupat şi Ana Harabagiu. Ea s-a axat pe promovarea online a evenimentului, în special pe reţeaua de socializare Facebook, acolo de unde s-au identificat şi cei mai mulţi dintre participanţi. De exemplu, Ilie Maria, elevă în clasa XI-a la Colegiul Național „Calistrat Hogaş”, a venit tocmai din Tecuci şi ne-a spus că nu este la prima participare la astfel de evenimente. "Îmi place să mă implic. Am aflat de această dezbatere de pe Facebook şi consider că schimbarea porneşte de la fiecare", ne-a explicat ea.

Sabina Cernat este în clasa a X-a şi a participat la prima ei acţiune de voluntariat. A venit pentru că îi place să facă poze. În schimb, Teodora Vlad a ales să fie organizator pentru că iubeşte oamenii şi vrea să lucreze cu ei. "Vreau să fac o schimbare în comunitate, să mă implic în proiecte pentru a aduce un plus de valoare comunităţii", ne-a spus Teodora.

La finalul dezbaterii, fiecare participant a primit o diplomă de participare. Ioana Simona Irodi, în calitate de organizator, consideră că şi-a atins scopul 80 la sută. "Ne aşteptam la aproximativ 50 de tineri, dar mulţi s-au speriat de ploaie şi nu au mai ajuns", ne-a explicat Simona de ce apreciază că reuşita nu a fost chiar de sută la sută.

Promovarea evenimentului a avut loc în aproape toate colegiile din Galaţi, inclusiv prin tradiţionalele afişe. Tinerii au reuşit să obţină şi câteva mici sponsorizări: au primit cafea şi printare gratuită.

Citit 4455 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2016 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.