Sucurile care ne îmbolnăvesc

Sucurile care ne îmbolnăvesc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Băuturi din apă şi îndulcitori * Fără vitamine şi fără substanţe nutritive * Sunt bune la gust, dar nu hidratează, ci dimpotrivă * Ne pasc obezitatea, problemele dentare, afecţiunile renale şi digestive dar şi diabetul zaharat şi osteoporoza *

Un consum exagerat de băuturi carbogazoase nu va produce, de regulă, efecte secundare atât de grave ca abuzul de alcool. Totuşi, susţin nutriţioniştii, sucurile acidulate sunt departe de a fi sănătoase, mai ales atunci când sunt consumate zilnic şi în cantităţi apreciabile.

De ce sunt dăunătoare carbogazoasele?

Băuturile incluse în această categorie sunt fabricate, de regulă din apă şi diverşi îndulcitori artificiali. Indiferent de înscrisurile de pe etichete, ele nu conţin nici vitamine şi nici alte substanţe nutritive.

În cel mai bun caz, deci, aceste sucuri vă vor potoli setea pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Cauza: băuturile carbogazoase au proprietăţi diuretice. Astfel, senzaţia de sete şi nevoia de hidratare a organismului se vor face simţite din nou după doar câteva minute de la ultimul pahar de suc băut.

Riscuri

Ce pericole ne pasc atunci când consumăm zilnic băuturi carbogazoase? Mai întâi, riscăm să luăm exagerat în greutate şi să suferim de pe urma supraponderabilităţii sau obezităţii. Studii recente au demonstrat că o cutie mică de suc pe zi (330 de ml) poate cauza o creştere în greutate cu 500 de grame într-o singură lună.

Sucurile cu acid agresează smalţul dinţilor, astfel că riscul de a vă alege cu carii dentare se poate dubla sau chiar tripla, în funcţie de cât de mult beţi, în fiecare zi.

Apoi, se pot face simţite arsurile stomacale care pot indica prezenţa unei gastrite sau a unui ulcer. Din nefericire, lista bolilor grave cu care vă puteţi alege consumând zilnic sucuri acidulate nu se încheie aici.

Conţinutul ridicat de zahăr poate favoriza apariţia diabetului zaharat - o boală care nu se vindecă şi în cazul căreia tratamentul şi stilul strict de viaţă nu fac decât să întreţină starea pacientului.

Fructoza din sucuri poate cauza instalarea hipertensiunii arteriale - fapt care va pregăti terenul pentru maladiile cardio-vasculare.

De asemenea, riscul de a dezvolta litiază renală în cazul consumatorilor pasionaţi de sucuri acidulate este unul foarte mare.

Pentru ficat, efectele carbogazoaselor sunt asemănătoare cu cele provocate de alcool, aşa că riscul apariţiei cirozei hepatice există. În general, putem spune că întreg sistemul digestiv va suferi.

Studii recente au demonstrat chiar că o parte dintre conservaţi pot altera structurile celulare, distrugând părţi din ADN. Astfel, creşte riscul de a vă îmbolnăvi de diverse alte maladii, printre care şi cancerul.

Odată informaţi, depinde numai de dumneavoastră să vă ocrotiţi sănătatea proprie şi pe cea a copiilor dumneavoastră.

Sfatul nutriţioniştilor

Ce să bem?

Consumat frecvent, alcoolul este dăunător. Nocive sunt şi băuturile carbogazoase.

În aceste condiţii, ce trebuie să bem?

Principala noastră sursă de hidratare ar trebui să rămână apa, susţin nutriţioniştii. În acelaşi timp, laptele este benefic. Un consum moderat de cafea este indicat, datorită antioxidanţilor şi valorilor energizante ale produsului.

Dacă vreţi să beţi suc, optaţi pentru cele sută la sută natural, adică obţinute chiar de dumneavoastră, cu ajutorul storcătorului de fructe. Costurile sunt ceva mai mari, dar merită! Nu în ultimul rând, ceaiurile sunt indicate, atât timp cât nu suferiţi de boli asociate cu care să interacţioneze substanţele din infuzii.

Citit 942 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.