Medicii şi asistentele intră în GREVĂ japoneză

Medicii şi asistentele intră în GREVĂ japoneză
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sindicaliştii din Sănătate vor picheta, până pe 21 octombrie, Ministerul Sănătăţii (MS) şi îşi vor întrerupe temporar activitatea, timp de două ore, în ziua respectivă. Medicii şi asistenţii protestează astfel faţă de inechităţile salariale, iar pe 31 octombrie sunt hotărâţi să intre în grevă generală.

Federaţia Sindicală Hipocrat a transmis că nu renunţă la proteste şi continuă manifestările după programul stabilit, chiar dacă există discuţii cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Muncii. "Promisiunile de rezolvare a revendicărilor noastre nu înseamnă soluţionarea în fapt, aşa că protestul anunţat îşi urmează cursul, iar data de 21 octombrie va însemna pichetarea Ministerul Sănătăţii şi întreruperea activităţii timp de două ore, între 13,00 şi 15,00. În paralel, lucrăm la strângerea de semnături pentru greva generală", arată un comunicat al Federaţiei Sindicale Hipocrat, citat de Mediafax.

Sindicaliştii doresc majorări salariale nu doar pentru medici, ci şi pentru personalul tehnico-administrativ. Printre cei care ar trebui incluşi în OUG nr. 20/2016 şi nr. 43/2016 se numără personalul TESA, personalul din asistenţa socială, unităţi medico-sociale, DSP-uri, creşe şi medicina şcolară. Aceştia solicită emiterea de urgenţă a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătăţii 870/2004, în vederea corelării cu OUG 20/2016 şi identificarea soluţiilor reale de motivare a medicilor, care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialişti pe diverse specialităţi medicale, chirurgicale sau de urgenţă, precum şi crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali cu studii medii şi vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice la nivel naţional şi totodată pentru respectarea standardelor şi curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

Săptămâna trecută, aproximativ 12.000 de medici şi asistente medicale din cadrul Federaţiei Sindicale Hipocrat au intrat în grevă, purtând banderole albastre. Potrivit calendarului protestelor, din 17 octombrie sunt organizate pichete şi se va întrerupe temporar activitatea, iar din 31 octombrie s-ar putea intra în grevă generală.

Citit 2248 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 14:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.