Ce RISCĂ părinţii şi medicii care se OPUN VACCINĂRII
Foto: Sursa foto: Internet

Ce RISCĂ părinţii şi medicii care se OPUN VACCINĂRII
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată a vaccinării de cel puţin 95 la sută, pentru ca riscul apariţiei unor epidemii să fie cât mai mic. În România, proporţia copiilor vaccinaţi conform schemei obligatorii de imunizare a scăzut la doar 70 la sută. Nu este astfel de mirare că vestul ţării se confruntă de ceva timp cu o epidemie de rujeolă fără precedent.

Pornind de la aceste premise, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că instituţia pe care o conduce va depune în curând, pentru dezbatere publică, proiectul unei legi a vaccinării. Actul legislativ ar urma să reglementeze în mod clar atât procedurile de achiziţie şi de transport al vaccinului, cât şi măsurile luate împotriva părinţilor care refuză sau a medicilor care nu recomandă vaccinarea. Deşi nu a spus concret despre ce sancţiuni va fi vorba, vestea despre avertismentele şi amenzile pe care le vor risca doctorii a fost de ajuns ca să inflameze spiritele în rândul acestora.

"Nu în rândul medicilor este problema"

Preşedintele filialei gălăţene a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Daniela Ungurianu, este de părere că nu doctorii sunt cei care trebuie traşi la răspundere. "Nu în rândul medicilor este problema. Niciun medic cu pregătire corespunzătoare nu poate fi împotriva vaccinării, din moment ce este ştiinţific demonstrat faptul că avantajele vaccinării sunt incomparabil mai mari faţă de posibilele riscuri. Din experienţa mea şi a colegilor mei medici de familie, părinţii sunt cei care se opun imunizării copiilor. Vorbim aici de două categorii. Sunt, în primul rând, familiile de tineri care iau informaţiile găsite pe internet de bune, deşi acestea nu provin de la persoane cu pregătire medicală. A doua categorie este formată din părinţi pe care pur şi simplu nu îi interesează să îşi imunizeze copiii împotriva unor boli potenţial letale", a explicat dr. Daniela Ungurianu, pentru "Viaţa liberă".

În judeţul Galaţi, rata vaccinării este de 85 la sută, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Vaccinul ajunge cu întârziere şi în cantităţi prea mici

Scăderea ratei vaccinării este însă favorizată şi de modul defectuos de achiziţie a vaccinurilor. Vaccinul hexavalent, spre exemplu, a lipsit de mai multe ori din judeţul Galaţi, în ultimii ani. Ultima criză a durat patru luni, spre exemplu. Copiii au rămas astfel nevaccinaţi şi nu de puţine ori părinţii nu au mai revenit pentru a le completa schema de imunizare.

Cu stângul a început însă şi campania de vaccinare antigripală. În fiecare toamnă, DSP Galaţi trimite către Ministerul Sănătăţii o listă cu numărul de persoane care ar trebuie vaccinate gratuit împotriva gripei. Este vorba despre copii cu vârste mici, vârstnici, pacienţi cu boli cronice, personal medico-sanitar şi gravide.

În total, doar în judeţul Galaţi, aproape 80.000 de persoane incluse în aceste categorii ar trebui vaccinate. În aceste condiţii, MS a trimis doar 12.500 de doze de vaccin, urmând să mai trimită alte 4.300. Astfel, doar o persoană din cinci eligibile va putea fi imunizată.

"Fiecare medic din judeţul Galaţi a primit câte 30 de doze de vaccin antigripal, cantitate total insuficientă. Pe ce criterii poate să împartă un medic aceste doze? În consecinţă, majoritatea bolnavilor cronici vor rămâne nevaccinaţi. Clar, cererea de vaccin din partea pacienţilor este mai mare decât ce le putem noi asigura. Oamenilor le rămâne astfel doar posibilitatea de a-şi cumpăra vaccinul, dacă vor să se protejeze în faţa virusurilor gripale", a mai spus dr. Daniela Ungurianu.

Citit 2538 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2016 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.