GREVĂ GENERALĂ, pe perioadă nedeterminată, în SPITALELE gălăţene
Foto: Foto ”Viața liberă”, Remus Basalic

GREVĂ GENERALĂ, pe perioadă nedeterminată, în SPITALELE gălăţene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În toate spitalele din judeţul Galaţi, cu excepţia celui Militar, au fost organizate acţiuni de protest * Greva va continua până ce autorităţile vor răspunde solicitărilor protestatarilor, avertizează sindicaliştii


O parte dintre angajaţii din spitalele gălăţene au intrat în grevă generală, începând cu 31 octombrie. Pe toată durata protestului, în unităţile sanitare sunt asigurate urgenţele medicale, în timp ce activitatea se desfăşoară la doar o treime din capacitatea normală. Din acest motiv, pacienţii care nu suferă de boli grave sunt trimişi acasă, potrivit sindicaliştilor. Greva este organizată de Federaţia Sanitas.

"Nu ne-am propus să le aducem un plus de suferinţă bolnavilor"

"În judeţul Galaţi s-a întrunit numărul minim de semnături necesare, potrivit legii, pentru a putea declanşa greva generală în toate unităţile sanitare. Vineri, 28 octombrie, am avut un consiliu judeţean în cadrul Sanitas Galaţi, în care am stabilit toate amănuntele acţiunii de protest. Am stabili comitetele de grevă din fiecare spital, s-a hotărât modul de triaj al urgenţelor etc. Prin acţiunea noastră de protest nu ne-am propus să le aducem un plus de suferinţă bolnavilor. Dacă greva generală ar fi fost însoţită şi de alte acţiuni, activitatea din spitale ar fi fost cu totul paralizată, având în vedere deficitul actual de personal. Aşa s-ar fi întâmplat, spre exemplu, dacă toţi angajaţii ar fi depus luni cereri pentru recuperarea zilelor restante", a precizat Paraschiv Sălăvăstru, liderul Sanitas Galaţi.

"Echitate, demnitate!"

La Spitalul de Boli Infecţioase din Bariera Traian, angajaţii ieşiţi în faţa unităţii au scandat lozinca "Echitate, demnitate!". „Am întrerupt activitatea. Este grevă generală, pentru că până acum nu ne-au fost luate în calcul toate doleanţele. Activitatea este asigurată la o treime din capacitate. Atât activitatea medicală, cât şi greva generală se desfăşoară conform legii. Greva este pe termen nelimitat, până ce domnii guvernanţi şi parlamentari ne vor lua în seamă. Avem cu aproximaţie 190-200 de angajaţi în spital. Vrem să fie modificată OUG 20, pentru că multe categorii de angajaţi nu au beneficiat de acele modificări salariale. Sunt discriminări între angajaţi. Dorim ca sporurile să fie calculate la nivelul din 2015, nu doar la cel din 2009”, a precizat Carmen Stan, liderul de sindicat din cadrul Spitalului de Boli Infeţioase Galaţi.

Câţi angajaţi şi-au dat acordul pentru protest

Deşi organizatorii nu pot spune câte persoane au participat efectiv la proteste, în prima zi de grevă, 1.864 de angajaţi din spitalele gălăţene au semnat că sunt de acord cu acţiunile Sanitas. Potrivit legii, o grevă generală poate fi declanşată dacă organizatorii reuşesc să obţină acordul a jumătate plus unul din totalul angajaţilor. În judeţul Galaţi, există nouă spitale în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Acestea sunt: Spitalul Judeţean, Spital de Copii, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul TBC, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul CFR, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Tecuci şi Spitalul Târgu Bujor.

Solicitările protestarilor

Nemulţumirea angajaţilor din sistemele de sănătate şi asistenţă socială a fost amplificată de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 20, din august 2016. Pe scurt, actul adoptat de Executiv prevede corectarea sporurilor acordate medicilor la nivelul salariilor din anul 2016. Ce îi supără însă pe sindicalişti este faptul că doar pentru medici s-au făcut aceste corecţii, în vreme ce, pentru restul categoriilor de angajaţi, sporurile iau în calcul salariul din anul 2009, atunci când România se afla în plină criză economică. Mai mult, angajaţii vor ca diferenţele salariale existente între spitalele clinice şi cele generale să fie micşorate.

Cerinţe pentru toate categoriile de salariaţi

Cererile protestatarilor le includ însă şi pe celelalte categorii de angajaţi. Concret, Federaţia "Sanitas" cere introducerea în OUG 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din direcţiile de sănătate publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane. "Spre exemplu, între asistenţii medicali cu studii superioare şi cei cu şcoală postliceală, diferenţele salariale sunt de până la 800 de lei, în favoarea primei categorii, în condiţiile în care ambele categorii au aceeaşi profesie, aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a mai spus Paraschiv Sălăvăstru.

Citit 2290 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2016 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.