MOAȘTELE Sfintei Muceniţe Filofteia, aduse la Galaţi
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

MOAȘTELE Sfintei Muceniţe Filofteia, aduse la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Arhiepiscopia Dunării de Jos a făcut public programul manifestărilor culturale şi religioase pe care le va organiza în cadrul ediţiei din acest an a Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Galaţiului.

Manifestările vor începe încă de duminică, 27 noiembrie. La ora 15,00, moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia vor fi aduse la Galaţi de o delegaţie patriarhală şi vor fi primite de o delegaţie locală, condusă de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian. Se va merge în pelerinaj până la Catedrala Arhiepiscopală, unde se va oficia mai întâi o slujbă de primire a moaştelor şi apoi una de priveghere a Sfintei Filofteia. Apoi, moaştele vor fi scoase, spre închinare, pe esplanada din faţa Catedralei. De la ora 18,00 la începe, tot în Catedrală, Acatistul Sfântului Apostol Andrei.

Ziua de 28 noiembrie va debuta, la Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu”, de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine, cu un simpozion naţional intitulat „Ce aşteaptă tinerii/seminariştii de la Biserică. Ce aşteaptă Biserica de la tineri/seminarişti.” Se va lansa şi volumul „Personalităţi bisericeşti din eparhie. Importanţa lor zonală, naţională şi internaţională”. La ora 18,00, tot în sala “Sergiu Dumitrescu”, se va vernisa expoziţia “În prag de sărbătoare”. În paralel, în foaierul Teatrului Muzical se inaugurează expoziţia “Icoana din sufletul meu”.

Marţi, pe 29 noiembrie, la ora 9,00 începe, la Catedrală, Sfânta Liturghie. Şi aici, dar şi la Capela Sfântul Andrei de la Combinatul Siderurgic ArcelorMittal şi la Capela Seminarului Teologic vor avea loc şi slujbe, dar şi acţiuni educative de popularizare a mesajului creştin ortodox.

Seara, de la ora 18,00, la Catedrală, va avea loc o slujbă de priveghere a Sfântului Andrei. La Teatrul Muzical începe, la aceeaşi oră, un concert de muzică bisericească laică, cu participarea corului Seminarului Teologic „Sf. Andrei” din Galaţi şi a altor formaţiuni corale. La ora 19,00, începe “Pelerinajul luminii”, pe traseul Catedrala Arhiepiscopală – Capela Seminarului Teologic.

Miercuri, de ziua Sfântului Apostol Andrei, programul liturgic la Catedrală începe la ora 8,00 cu Acatistele Sfântului Apostol Andrei şi cel al Sfintei Muceniţe Filofteia. Urmează, de la 9,00, Sfânta Liturghie închinată Sfântului Apostol Andrei. De la ora 12,00, începe programul “În căutarea celor tineri şi trişti”, în cadrul căruia fiecare parohie oferă pachete cu mâncare caldă către 20 de familii sărace. La ora 13,00 începe un program de colinde numit “Sfântul Apostol Andrei – model de apostolat pentru studenţi”, organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, la capela din Complexul “Al. I. Cuza”.

Citit 8762 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2016 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.