Dictatura legumelor şi fructelor

Dictatura legumelor şi fructelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Va redeveni cartoful regele mesei de prânz? * Varza se usucă de dor să fie călită şi împunsă cu ardei iuţi * Păstăi şi usturoi * De la caisele îngâmfate, la exoticul fruct la pasiunii *

Astăzi, odată cu începerea postului Sfintei Marii, peste micul dejun, prânz şi cină se instaurează, din nou, dictatura legumelor şi a fructelor. Rege ar putea redeveni, deci, cartoful, care în Piaţa Centrală se găseşte la 1 leu kilogramul.

Dar, fiindcă nu costă mai mult de 6 lei kilogramul, şi ciupercile ordonate frumos în lăzi de plastic ar putea avea pretenţia de a deveni ingredientul principal al multora dintre mesele dumneavoastră de prânz şi seară din următoarele două săptămâni.

La preţ, varza merge la egalitate cu cartoful: 1 leu kilogramul. Căpăţânile nu sunt foarte mari şi par numai bune de curăţat de frunzele exterioare şi de pus la călit, la foc mic, până când se transformă într-un pat fierbinte pe care să aruncaţi nişte şniţele aburinde de … soia.

Pentru cinci ardei „foarte iuţi” – după cum scrie pe cartonul cu preţul -  potriviţi tocmai pentru înghiontit pătura de varză, veţi mai scoate din buzunar doar 1 leu.  

Nici ardeii graşi nu sar de 2 lei kilogramul, iar vinetele numai bune de copt le puteţi cumpăra la 1,5 lei pe kilogram. Şi dacă vreţi ca peste salata obţinută să adie şi o boare de ceapă, o găsiţi pe tarabe din piaţă tot la 1,5 lei.

Păstăile galbene te îndeamnă să le fierbi şi apoi să le scalzi într-o zeamă bine usturoiată şi să îngrămădeşti lângă ele un pui de mămăliguţă fierbinte, care încă mai scote aburi şi care se poate răci, până la urmă, tot în zeama iute.

Morcovul – 2 lei la kilogram. Bine că e tânăr şi nu are miez lemnos, care omoară pasiunea pentru supe şi ciorbe.

Roşiile – între 1,5 şi 2 lei kilogramul – în funcţie de cât de „vii” sunt. Pentru salată ar fi ideale, cu puţin ulei de măsline, rondele nenumărate de ceapă şi măsline rătăcite prin compoziţie. Sau pentru o supă de roşii, poate.   

La desert, fructele n-ar trebui să aibă rival, în vreme de post. Caisele rămân tot îngâmfate şi nu scad sub 5 lei kilogramul, nici măcar în piaţă.

Puteţi, însă, să vă cumpăraţi şi prune la 3 lei, piersici ale căror preţ se învârte pe la 2,5 lei – 3 lei  sau pere mici şi „pădureţe”, la 2,5 lei kilogramul. În plus, producătorii mai dau la iveală din întunericul tarabelor şi câte o pungă doldora de corcoduşe.

Dar, dacă nu catadicsiţi să aruncaţi nici măcar o privire fructelor autohtone, sau pur şi simplu vreţi să aduceţi o notă de nou pe masă, vă spunem că am găsit, în supermarketul Real, fructul pasiunii la 38,99 kilogramul. Nu vă faceţi probleme, nici noi nu ştiam ce este înainte să citim eticheta. Rodiile erau 15,99 kilogramul , iar un avocado - 2, 99 lei bucata.

De ales, aveţi, deci, de unde alege şi doar dumneavoastră veţi hotărî ce ajunge în farfurie şi cât merită să cheltuiţi ca să vă potoliţi foamea de vitamine, până în ultima zi de post – 14 august.

Apropo, Ziua Marinei cade sâmbăta, aşa că o să aveţi atunci timp berechet să aboliţi dictatura fructelor şi legumelor şi să încingeţi grătarele. 

Citit 873 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.