Coordonatoarea unui grup de voluntari, finalistă la VOLUNTARUL ANULUI!
Foto: Diana Petraşc, fata cu ”motor” care împarte cărţi cu reacţie

Coordonatoarea unui grup de voluntari, finalistă la VOLUNTARUL ANULUI!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Recenta adevărată gală de carte a Bibliotecii „V. A. Urechia” – „Noapte în bibliotecă” a însemnat la Galaţi şi împrăştierea unui întreg desant de voluntari pe străzile oraşului, oferind trecătorilor, unii bucuroşi, alţii miraţi, cărţi pe gratis. Diana Petraşc, coordonatorul de grup al membrilor Clubului V.I.R.A.L.  – abrevierea  de la Voluntarii Inspiraţi Reuşesc cu Ajutorul Lecturii, înfiinţat anul trecut la Biblioteca Judeţeană ”V.A. Urechia”, este „motorul principal”, aflăm de la bibliotecara Letiţia Buruiană, coordonatoarea programului „BVAU – Star voluntar” din cadrul bibliotecii.

Voluntar în artă şi cultură

Acum la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, în clasa a XI-a, a ajuns printre finaliştii subcategoriei „Voluntarul anului în domeniul artă şi cultură”, din cadrul ediţiei a VI-a a Galei Naţionale a Voluntarilor, organizată de Federaţia VOLUM (adică, Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România)! Să-i ţinem deci pumnii, chiar merită!Diana a coordonat în Bibliotecă activităţi de promovare a acestei munci pro bono, precum cea din Săptămâna Naţională a Voluntariatului, sau workshopul despre comunicare şi orientare în carieră, susţinut de sociologul Radu Chitic tocmai pentru inimoşii… virali (merită să te molipseşti de la ei de bucuria dăruirii!).

„Ea este motorul principal al clubului, care dă plusvaloare programului nostru de voluntariat. A atras noi membri, a adus colaboratori şi, nu în cele din urmă, a menţinut coeziunea grupului şi a iniţiat activităţi informale cu voluntarii”, ne dezvăluie Letiţia Buruiană. Sunt curios care o fi secretul „magnetului” de oameni, şi mă lămuresc repede: pofta de viaţă activă, optimismul voluntarei şi o chimie specială. O sunasem, era însă în oră şi am putut vorbi abia mai târziu: deja uitase că i s-a spus că o să o caute cineva de la ziar – doar avea treabă!

Diana, la Căminul de vârstnici „Sf. Spiridon”

Înainte, „încercase” şi alte ONG-uri. Este coordonatoare de grup de anul trecut, din vară, dar voluntar la bibliotecă încă din martie 2015. Îmi mărturiseşte că are destul timp ca să facă şi carte la modul serios: „Am foarte mult timp, nu ştiu cum, dar am.”. Secretul? Şi-l chiverniseşte. Crede că şi în facultatea pe care vrea să o urmeze – ştie exact ce şi unde, Biologia, la Cluj –  va avea destul timp şi pentru activităţi voluntare, pe inima ei.  Ba… poate va înfiinţa propriul său O.N.G.!  „Mi-a plăcut să promovez cartea! Lucrez cu un grup foarte frumos de voluntari şi e o plăcere să fim alături cu toţii. Ştiţi, copiii din generaţia mea, ca să spun aşa, nu mai citesc!” Cum a reuşit să atragă noi voluntari? „Am adus în grup pe prietenii mei şi cei care nu îmi erau prieteni, mi-au devenit. Acum ne organizăm, în decembrie, pentru activităţile de voluntariat din anul viitor.” Am rugat-o să-mi povestească cele mai interesante reacţii întâlnite în timp ce împărţea cărţi gratuite prin oraş. „Au fost şi reacţii bune şi nu tocmai bune la Noaptea în bibliotecă. Unele persoane s-au arătat încântate să primească o carte, altele ne-au respins însă. În special oameni în vârstă, care ne-au spus că nu are rost să le primească doar ca să le arunce, cei tineri au vrut însă cărţi."

Citit 2983 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 02:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.