Chiar dacă vi se păreau extrem de enervante sfaturile pe care le primeaţi la şcoală de la învăţători şi profesori, sau acasă de la părinţi, trebuie să ţineţi cont de faptul că poziţia corpului atunci când staţi pe scaun vă influenţează sănătatea, în timp.
Mai exact, atunci tocmai v-aţi aşezat pe un scaun de birou şi realizaţi că, prinşi cu treburi, nu vă veţi ridica prea curând, ar trebui să adoptaţi o poziţie relaxată şi să vă aveţi grijă ca spatele să vă fie drept. Acest lucru nu însemnă că spatele trebuie să fie rigid, ci doar rezemat de spătar, cu umerii puţin traşi în spate. Dacă nu sunteţi obişnuiţi, la început vi se va părea puţin incomod, dar trupul se va obişnui repede cu noua postură şi veţi observa chiar că oboseala se instalează ceva mai greu.
E necesar, de asemenea, ca ambele picioare să se sprijine pe podea, nu să atârne la marginea scaunului, chit că această ultimă situaţie vi s-ar părea mai interesantă sau, în primă instanţă, mai comodă. De fapt, presiunea exercitată pe coloana dumneavoastră vertebrală ar fi una foarte mare şi ar putea duce, în timp, la apariţia durerilor şi chiar a deformaţiilor mult mai greu de corectat.
Nu este indicat nici să vă aplecaţi peste birou, cu umerii lăsaţi şi bărbia aproape sprijinită pe masa de lucru, dar nici să „alunecaţi” în scaun, până când colegul din spate nu vă mai poate vedea decât creştetul deasupra spătarului. În ambele situaţii, poziţia incorectă a corpului vă va cauza dureri de spate şi în timp, posibile tulburări de respiraţie sau de funcţionare a organelor interne.
Nu în ultimul rând, mai ales la birou, o poziţie neglijentă în scaun le-ar putea da impresia şefilor şi colegilor dumneavoastră că sunteţi obosit, apatic sau că nu faceţi faţă prea bine unei sarcini de lucru. În plus, senzaţia de oboseală se va risipi mai greu.
Atunci când vă alegeţi scaunul de birou (dacă aveţi această posibilitate) ţineţi cont de câteva elemente: mai întâi, înălţimea porţiunii pe care vă aşezaţi trebuie să fie reglabilă. Dacă distanţa faţă de sol e prea mică, ar trebui să vă aplecaţi în faţă pentru a putea lucra la birou - o poziţie care, în scurt timp, vă va da mari dureri de spate. Dacă distanţa ar fi prea mare, o mare parte din greutate ar fi preluată de coloană.
Apoi, înclinaţia spătarului trebuie să fie şi ea reglabilă, pentru a vă ajuta să vă găsiţi poziţia corectă. Chiar dacă şi şezutul scaunului şi spătarul trebuie să fie moi, nu optaţi pentru scaunele cu adaosuri excesive, pentru că într-un scaun prea moale vă veţi găsi mai greu punct de sprijin şi veţi avea în permanenţă tendinţa să alunecaţi şi să vă curbaţi coloana mai mult decât ar trebui.
De altfel, pe măsură ce vă petreceţi timpul aşezaţi pe scaun, veţi observa ce poziţii vă provoacă disconfort sau durere şi le veţi putea evita.