Câte DEȘEURI ELECTRICE s-au strâns în ultima săptămână

Câte DEȘEURI ELECTRICE s-au strâns în ultima săptămână
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Botoşani, Drobeta Turnu-Severin, Giurgiu, Motru şi, acum, Galaţi, sunt "Oraşele curate" aşezate pe harta României, în 2016, de campania naţională ECOTIC, dedicată colectării DEEE din mediul urban


Firma Ecotic, în colaborare cu serviciul public Ecosal, a desfăşurat, în perioada 12-16 decembrie, o campanie de strângere a deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) de la populaţie, fie prin predare directă la punctul de colectare, fie prin ridicare de la domiciliu, acolo unde a fost solicitat acest lucru.

Campania, care a debutat în Botoşani, s-a dovedit a fi un real succes printre gălăţeni, dat fiind că aceştia au predat, în doar cinci zile, aproximativ jumătate din cantitatea de DEEE care se colectează într-un an calendaristic. "Anual, strângem de la populaţie în jur de 4 tone de deşeuri electrice, electronice, electrocasnice, etc. Astfel, putem spune că suntem foarte mulţumiţi de campanie, dat fiind că s-au adunat, în total, 1.826 kilograme de DEEE, de la aproximativ 100 de persoane", ne-a explicat Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi.

În acelaşi timp, Constantin Ghene, reprezentantul Ecotic prezent în Galaţi pe durata campaniei, a explicat că rezultatele sunt neaşteptat de bune.

"Comparativ cu alte oraşe, în care au fost strânse cantităţi între 400 şi 900 kilograme de DEEE, în Galaţi putem spune că am avut succes. De altfel, scopul campaniei nu a fost strângerea unei cantităţi impresionante de la populaţie, ci informarea oamenilor despre predarea corectă a echipamentelor electrice şi electronice uzate la punctele de colectare ale partenerilor locali de salubritate", a spus acesta.

Sprijin din partea autorităţilor

"Pe această cale, aş vrea să spun că modul de lucru al autorităţilor din Galaţi cu referire la această campanie a fost foarte bun. Ne-am bucurat de sprijinul total al serviciului de salubrizare, dar şi de cel al Transurb şi Apă Canal, care ne-au ajutat cu promovarea", a conchis Constantin Ghene, reprezentantul Ecotic.

Conform legii, anual trebuie colectate, la nivel naţional, două kilograme de deşeuri electrice şi electronice pe cap de locuitor. Din fericire, mare parte din cantitate vine de la persoanele juridice.

Galaţiul, la jumătatea clasamentului la nivel naţional

Potrivit unui raport al intrărilor şi ieşirilor din depozitul Ecosal de la Barboşi, de la începutul anului 2016 au fost strânse, în total, 1.521 de tone de materiale reciclabile. Astfel, la staţia de sortare au ajuns 620 de tone de plastic, 633 tone de hârtie şi carton, 99 tone sticlă, 21 tone de metale, 138 tone de lemn şi doar 8,6 tone de cauciuc.

"Sunt cantităţi care ne situează, încă o dată, undeva la jumătatea clasamentului la nivel naţional. Din nefericire, încă se aruncă gunoiul la grămadă şi total necontrolat, ca să nu mai vorbim despre furtul din containere. De aceea, îi rugăm pe gălăţenii care au de aruncat materiale reciclabile, fie ele lemne, mobilă veche, aparate electronice şi electrocasnice vechi, să sune la dispeceratul nostru, pentru că un echipaj se va deplasa la adresa lor pentru a ridica aceste materiale. Procesul de sortare este unul greoi, tocmai pentru că gunoiul se aruncă la grămadă", ne-a explicat Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi.

Citit 957 ori Ultima modificare Marți, 27 Decembrie 2016 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.