Absolvent al prestigiosului Royal College of Music din Londra, violonistul gălăţean RADU ROPOTAN a concertat acasă

Absolvent al prestigiosului Royal College of Music din Londra, violonistul gălăţean RADU ROPOTAN a concertat acasă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cunoscutul violonist Radu Ropotan a revenit în Galaţi, oraşul său natal, pentru un recital de vioară, susţinut în cadrul unui concert în care a evoluat alături de Orchestra Simfonică a Teatrului Muzical "N. Leonard", sub bagheta dirijorului Sorin Oancea.

Spectacolul a avut loc la Teatrul Muzical, duminică, 29 ianuarie, în prezenţa unui public numeros. Din programul serii au făcut parte Uvertura operei „Forţa destinului”, de Giuseppe Verdi, şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 35, de Piotr Ilici Ceaikovski. Spectatorii s-au putut delecta astfel cu mai multe creaţii reprezentative pentru perioada romantică. Prestaţia impecabilă a artiştilor a fost recompensată de aplauzele generoase ale publicului. La final, pe scenă au urcat copii, care le-au înmânat buchete cu flori solistului, dirijorului şi restului orchestrei.

Cine este violonistul Radu Ropotan

Născut la Galaţi, în 1989, Radu Ropotan a câştigat nu mai puţin de 20 de premii naţionale şi internaţionale, printre care premiul I în cadrul “Remember Enescu International Violin Competion” (Sinaia, România, 2007), premiul special, în 2005, în cadrul „Andrea Postacchini International Competition” în Fermo, Italia, şi Winfred Violin Competition "Royal Academy of Music" Londra.

În România, Radu Ropotan a absolvit gimnaziul la Liceul "Dimitrie Cuclin" din Galaţi, sub îndrumarea prof. Liviu Popovici, şi Liceul "Tudor Ciortea" din Braşov, sub îndrumarea prof. Maria Mireanu. În 2008, i-a fost acordată o bursă de studiu la Royal College of Music, Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin, sub îndrumarea lui Maciej Rakovski.

În 2014 îşi termină studiile de masterat cu bursă la Royal Academy of Music, Londra, cu distincţie, sub îndrumarea lui Igor Petrushevsky şi Levon Chilingirian.

Radu Ropotan a concertat pe scene din România, Franţa, Germania, Italia, Anglia, iar în 2014 a luat parte, în Japonia, la Festivalul de Muzică al Pacificului, colaborând cu Rainer Kuchl - concertmaestru al Vienna Philharmonic şi cu David Chen - concertmaestru al Metropolitan New York Philarmonic. Aşa cum a menţionat cu numeroase ocazii, Radu îi datorează mulţumiri maestrului Ilarion Ionescu - Galaţi, de a cărui susţinere şi implicare s-a bucurat şi se bucură încă în permanenţă.

Citit 2791 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2017 10:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.