13 NOI MEDICAMENTE, pe lista celor compensate sau gratuite

13 NOI MEDICAMENTE, pe lista celor compensate sau gratuite
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Guvernul a aprobat, ieri, o hotărâre prin care 13 noi denumiri comune internaţionale intră pe listele medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul public de sănătate.

Executivul precizează că măsura are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente. Prezenta hotărâre modifică şi completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Pentru ce afecţiuni sunt destinate noile molecule

Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat. Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienţi în scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate, precizează Guvernul, potrivit “Adevărul”.

Executivul menţionează că, prin această măsură, are în vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afecţiuni în stadii evolutive de boală pentru care în prezent nu există alternativă terapeutică, în contextul implementării unei liste de medicamente care să răspundă acestor cerinţe prin raportare la fondurile alocate cu această destinaţie.

Introducerea celor 13 noi denumiri comune internaţionale în tratamentele prescrise pacienţilor pe liste compensate şi gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2017.

Măsura se va aplica de la 1 martie 2017 şi a fost luată după consultarea Colegiului Farmaciştilor din România.

Citit 2396 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2017 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.